Vägghylla

Bygg din egna, trendiga men också väldigt prisvärda vägghylla.

Sidan innehåller annonslänkar

Material

 • Väggkonsoler (D30) – Finns att köpa i 2 färger och i olika höjder till bra pris HÄR. Jag köpte 3st vita med måtten D30,H121. MYCKET VIKTIGT att välja konsoler med D30cm, INTE D18! Välj färg och höjd efter eget tycke, smak och plats.
 • Ivarskåp med skjutdörrar – Finns at köpa HÄR. Jag köpte 2st.
 • Hyllplan 80x30cm –  Finns at köpa i de flesta byggvaruhus. Biltema har billigast. Jag var på Bauhaus så jag köpte DESSA. Det går självklart lika bra att köpa tex ett hyllplan som är 240cm långt och såga på 3 för att få 3st 80cm långa hyllplan. I min uppsättning av vägghylla behövdes 3st. Välj själv hur många hyllplan du vill ha efter eget tycke, smak & plats.
 • Beslag/Hakar till hyllplan & skåp – Jag köpte dessa. 4st per Ivarskåp, samt 4st per hyllplan. (inga hakar behövs till bokstödshyllplanen)
 • Bets, valfri nyans – Jag använde Lackbets Aqua från Herdins i nyansen 607 BRUN. Finnas att köpa i de flesta byggvaruhus, tex HÄR. För min uppsättning krävdes 2 burkar, då jag valde att betsa alla delar 2 lager.
 • Om du vill göra ett lutande hyllplan för böcker behövs en list per hyllplan – Jag använde måtten 15x43x100mm på min list. Dessa finns att köpa i de flesta byggvaruhus. Jag köpte min HÄR.
 • Om du vill göra ett lutande hyllplan för böcker, ”bokstödshyllplan” så behövs lim – Jag använde detta. 
 • Väggskruv 3st/väggkonsol – Olika väggar behöver olika skruvar. Detta beror bland annat på vilket material din vägg är uppbyggd på.. dvs tex betong, tegel, gips mm. Ta reda på vilken typ av vägg du har och köp sedan långa skruvar anpassade för din väggs material men också som är anpassade för att bära mycket tyngd. Fråga i byggvaruhuset om du är osäker. Jag har betongvägg och använde dessa skruvarna med tillhörande plugg. 
 • Ett borr för att göra hålen i väggen – Till din borrmaskin med rätt diameter ø (samma som dina pluggar) samt rätt typ av borr för just din typ av vägg. Finns att köpa i de flesta byggvaruhus. 

Verktyg

 • Handsåg / Kapsåg / sticksåg – Om du köper hyllplan längre än 80cm, samt om du vill göra ett lutande hyllplan för böcker så behöver du kunna såga listen. 
 • Borrmaskin – För att kunna borra upp väggkonsolerna på väggen
 • Skruvdragare / stjärnmejsel – För att kunna skruva fast hakarna.
 • Hålsåg ca 35mm – Till hålen/handtagen i skåpen. Finns att köpa bland annat HÄR.
 • Krysslaser / vattenpass – för att kunna skruva upp väggkonsolerna raka längs väggen.
 • Träskruv, ca 12-15mm korta – Det krävs 8st korta skruvar per hyllplan/ivarskåp. Jag använde skruvar som var 15mm korta. Det är viktigt att inte använda längre skruvan än 18mm för då går dem igenom hyllplanen som är just 18mm. SAMT – bokstödshyllan behöver 4 längre skruvar, minst 25mm långa. 4st per bokstödshylla.
 • Pensel

Steg 1 (För dig som valt att ha skåp)

Om du valt att enbart köra på hyllplan till din vägghylla, dvs inga skåp så kan du hoppa över till Steg 4. Annars – börja med att montera ihop ditt/dina IVARskåp. Om du valt att köpta 2st eller fler så var extra noga att du monterar skåpets skjutdörrar åt samma håll på båda skåpen dvs båda vänstra dörrarna innerst och båda högra dörrarna ytterst eller vise versa. 

montera alla lådor

Steg 2

Detta är självklart ett frivilligt steg, vill man ha sina skåp utan handtagshål så kan man hoppa över till Steg 4 direkt. Annars – När du monterat dina skåp har det blivit dags att markera ut vart vi skall göra våra runda hål. Jag valde att markera mina hål likt de röda prickarna på bilden nedan till höger visar. Dvs 5 cm in på höjden av varje luckas ytterkant och 28cm upp från varje luckas botten. 

markera hål för borrning

Steg 3

När varje lucka fått sin markering har det blivit dags att försiktigt borra hål i luckorna. Detta var det mest nervösa momentet enligt mig själv, men gör man detta lugnt och fint så går det jättebra. Börja med koppla på hålsågen. Håll sen ett stadigt grepp om din borrmaskin. Börja med att försiktigt borra igenom fösta smala delen av borren tills hålsågen möter luckan.

börja borra

Håll därefter, åter igen ett stadigt grepp om borrmaskinen och lägg lite tyngd nedåt samtidigt som du börjar borra igenom hålsågen. Om man är för lätt på handen nu så finns det risk att hålsågen snurrar och flyttar runt längs med luckan vilket kan leda till att det blir fula märken i luckan runt omkring vårt hål. Detta vill vi gärna undvika. Så ett stadigt grepp med lite tyngd nedåt, Borra lite i taget tills du borrat hålsågen genom hela luckan.

hål igenom

Borra försiktigt alla hål efter dina markeringar.

borra alla hål

Steg 4 (För dig som väljer att göra bokstödshyllplan)

Om du inte valt att göra något bokstödshyllplan kan du hoppa vidare till Steg 5. Annars – plocka fram din smala list. Lägg denna längs med det hyllplan du vill ha som bokstödshyllplan, se bild nedan till höger. 

mät ut listens längd

Lägg listen längs med ena ytterkanten/kortsidan av hyllplanet, rita sedan en markering längs den andra ytterkanten likt den gröna linjen på bilden nedan till vänster visar, dvs så att listen kommer att bli exakt lika lång som hyllplanet när vi sedan går över till att kapa listen på vår markering. 

Jag väljer att kapa min list med en kap & – geringsåg men självklart går det bra att kapa listen med en vanlig handsåg/sticksåg eller vilken annan såg du har. Se bara till att listen sågas någorlunda rakt när den kapas. Blir det snett så slipa gärna listen rak för snyggast slutresultat.

såga ut pinne

Steg 5

Därefter har det blivit dags för betsning. Här använder du dig av betsen du valt och en pensel. Innan du öppnar burken rekommenderar jag att skaka den något/alternativt öppna betsburken och blanda runt betsen något innan applicering. Doppa sedan penseln lätt i betsburken och dra av lite överflöd längs kanterna på betsburken.

För ett jämnt och fint resultat rekommenderar jag att betsa en sida utav delarna i taget. Det tar ganska lång tid då det blir mycket torktid gentemot om man betsar alla sidor på en gång, men jag personligen tycker att det är lättare att få ett finare och mer jämnt resultat utav betsen om man väljer att applicera bets på en sida i taget.

När du betsat alla delar på en sida, lägg då penseln i en försluten plastpåse så den inte torkar ut mellan betsningarna. Lägger du den i en försluten påse så torkar den inte ut och går därför att använda flertalet gånger.

(bilden nedan till vänster visar på 4 hyllplan och 2 smala lister, detta är för att min grundtanke från början var att göra 2st bokstödshyllplan men jag slutade upp med enbart 1. Så don’t mind those) 

betsa alla delar

Bilden nedan visar skillnaden mellan att applicera 1 lager utav Lackbets Aqua 607 BRUN (vänstra delen, gentemot 2 lager (högersidan). Jag personligen tycker att betsen gör sig finast vid 2 lager, då jag tycker att den får en djupare nyans. Jag väljer därför att betsa alla mina delar med 2 lager bets.

skillnaden på bets 1 vs 2 lager

Till dig som valt att köra på skåp, du väljer själv om du vill betsa på insidan av skåpen eller ej. Jag påbörjade att betsa insidan av ett skåp men kände sen att jag personligen tyckte det var ganska onödigt, då skåpen nästintill alltid skall hållas stängda dvs att insidan nästintill aldrig kommer att synas. Detta är alltså då en smaksak, men kan kräva att du behöver ännu mer bets så gör detta isåfall som sista steg. Betsa alltså alla synliga delar först.

betsa alla delar

Steg 6

När betsningen är klar kan du plocka fram dina hakar samt alla dina korta skruvar.

hakar

Till dig som har skåp, och som valt att ha 2st.. Här gäller det att tänka till när det kommer till placeringen av hakarna. För om du skall ha dina skåp jämsides med varandra, med en väggkonsol mellan så är det viktigt att hakarna inte krockar med varandra på väggkonsolen dvs att dem sitter likadant monterade på båda skåpen för då kommer dem inte att få plats att hänga på samma mittenkonsol och där med inte kunna vara placerade bredvid varandra. Jag gjorde därför som så att jag började med att vända uppochned på båda mina skåp. Tog fram 4st hakar till vardera skåp. Börja med 1 av skåpen. Placera 2st hakar per kortsida av skåpets undersida. Dessa placerar du med 3cm avstånd från ytterkanten likt bilderna nedan visar. 

skruva fast hakar

Gå därefter över till skåp nr2. Här placerar du istället hakarna 1cm in från varje kortsida likt bilderna nedan visar. Detta kommer göra att skåpen enkelt får plats bredvid varandra hängande på en och samma väggkonsol. Se bilderna nedan

skruva fast hakar

För bättre förtydling. Bilden nedan til vänster visar på hur hakarna hänger fast på väggkonsolen mellan dem båda skåpen. Samma i princip gäller även på hyllplanen om det är så att du kommer att vilja ha 2st hyllplan i samma höjd, dvs att 2 hyllplan delar på väggkonsol i mitten (se bild på detta nedan till höger) så behöver hakarna även här vara placerade med olika bredd.

hakar

Alltså, samma visa vad gäller hyllplanen. 1 av mina 2 hyllplan valde jag att skruva fast hakarna med 1cm bredd från varje kortsidas ytterkant. På hyllplan nr2 valde jag att sätta hakarna med 3cm bredd från varje ytterkant. Skall du däremot inte ha dina hyllplan på samma höjd vid sidan om varandra, är det inte lika viktigt att hakarna sitter olika placerade – men det kan vara skönt att ändå placera dem så för att i framtiden kunna flytta runt på hyllplanen efter tycke och smak. 

hakar

Steg 7 (montering bokstödshyllplan)

Till dig som gör ett eller flera bokstödshyllplan, här väljer jag en väldigt enkel lösning på upphängning. Jag valde att skruva in 4st lite längre skruvar, 2st vardera ytterkant på kortsidorna om hyllplanet. Detta med 1cm in från varje kortsida, se bilderna nedan för bättre förklaring. Kanske kommer ni på någon snyggare lösning på hakar här.. men detta var den lösning jag kunde komma på haha..

bokhyllan

Gå därefter över till att lägga en remsa med lim längs med hyllplanets ena långa, kortsida och limma fast en list. Se bilderna nedan.

bokhyllan list

Placera listen kant i kant på 3 av fyra håll så listen enbart petar över hyllplanet på ett av hållen. Se bilderna nedan. 

bokhyllan list

Steg 8 (Rekommenderar att vara 2 pers)

När alla hyllplan fått sina hakar har det blivit dags att montera väggkonsolerna. Något som underlättade detta steg enormt för mig var att jag använde mig utav en krysslaser. Lasern hjälper till att enkelt få spikraka linjer längs med väggen och är därför ett klockrent verktyg/hjälpmedel för att få väggkonsolerna rakt uppskruvade. Jag förstår självklart att alla inte besitter en laser/krysslaser så har man inte detta så går det också bra att använda sig av ett vanligt vattenpass.  

Innan vi börjar med monteringen av väggkonsolerna så vill jag verkligen rekommendera en video som visar på ett mycket effektivt sätt att mäta ut rätt avstånd mellan varje väggkonsol. Videon går ganska snabbt så kolla gärna om den några gånger. Videon finns HÄR.

Mannen visar alltså hur du enkelt hittar rätt avstånd mellan 1a och 2a konsolen genom att hänga ett hyllplan på den 1a, redan fastskruvade konsolen samt på konsol nr2 som därefter ska monteras upp på väggen. 

Jag började därför enkelt med att mäta ut vart på väggen jag ville ha hela min vägghylla placerad. Jag tog hänsyn till garderobsdörrar, eluttag, strömbrytare mm. Min konstruktion på vägghylla består av 3 väggkonsoler och kommer därför att bli ca 160cm lång, någon cm större. 

krysslaser

Därefter gick jag över till att montera upp min första väggkonsol. Jag började att borra ett hål till den översta skruven, hamrade in min plugg i hålet och skruvade fast väggkonsolen i sitt översta hål. Se inringning på bild nedan till vänster. Därefter såg jag till att placera väggkonsolen rakt längs med väggen. Har du ingen krysslaser så använd ditt vattenpass för att se till att väggkonsolen går rakt längs med väggen. Därefter gjorde jag 2 markeringar för det mittersta och nedersta hålet. 

skruva upp väggkonsol 1

När dessa markeringar var på plats vinklade jag väggkonsolen något åt sidan för att komma åt att borra. Jag borrade de 2 resterande hålen, hamrade in en plugg i vardera hål sen vinklade jag väggkonsolen rätt och skruvade jag fast den helt – sen var första konsolen på plats. 

skruva i skruvar

Dags för konsol nr2 , i mitt fall mittenkonsolen då jag har 3st totalt. Jag använde mig av samma metod som mannen i videon, dvs att jag applicerade ett hyllplan mellan den redan fastskruvade väggkonsolen samt mellan väggkonsol nr2 samtidigt som min sambo höll väggkonsolen mot väggen. Åter igen, det är betydligt lättare att vara 2 personer vid detta moment. En person håller väggkonsolen mot väggen och den andra kan dubbelkolla så allt blir rakt samt göra markeringar till hålen. Så samtidigt som min sambo höll väggkonsol nr2 mot väggen så hakade jag på ett hyllplan, såg till att konsolen var rak och gjorde en markering i det översta hålet. 

 

montera väggkonsol

Därefter tog jag bort hyllplanet och gick jag över till att borra ett nytt hål, det översta hålet till konsol nummer 2. Därefter hamrade jag in plugg och skruvade fast väggkonsolen i det översta hålet. Sen gick jag över till att hänga på 2st hyllplan för att dubbelkolla så väggkonsolen blev rak både med krysslasern men också så den linjen krysslasern gav mig, var rätt så det fanns plats för hyllplanen hela vägen ner. Jag hängde alltså ett hyllplan i ovankant och ett i nederkant.

montera väggkonsol

Därefter använde jag mig av samma teknik. Jag makrkerade mina hål, borrade och skruvade fast väggkonsol nr2. 

skruva upp väggkonsol 2

När väggkonsol nr2 var på plats, använde jag åter igen samma teknik för att hitta rätt placering av väggkonsol nr3. Jag hakade alltså på ett hyllplan mellan väggkonsol 2 och 3 medan min sambo höll väggkonsol 3 tryckt mot väggen. Medan han höll allt på plats dubbelkollade jag så allt blev rakt och gjorde markering för översta hålet. Borrade hål och pluggade i i översta hålet, skruvade fast väggkonsolen i översta hålet, Mätte så väggkonsolen var rak längs med väggen samt testade åter igen med ett hyllplan längre ner. Markerade för mitten och nedersta hålet. Gjorde hålen, pluggade och skruvade fast väggkonsol nr3 helt. KLART.

Steg 9

Dags att haka på skåp & hyllplan. Har ni skåp så rekommenderar jag att ni börjar med dem då dessa är lite klumpiga och svåra att få dit. Jag började först med att placera ut det skåp som hade 1cm mellanrum mellan hake och ytterkant, dvs det skåp där hakarna satt längst ut med kanterna. Därefter hakade jag på det andra med hakarna längre in. Lättast tyckte jag var att haka på det andra skåpet med sidan mot skåp 1 först och sen haka i den ensamma ytterkanten sist. Även här kan det vara bra att vara 2 personer för att lyckas få i hakarna rätt. 

applicera skåp

När skåpen är på plats så jobbade jag mig uppåt. Först bokstödshyllan sedan dem vanliga hyllplanen. 
NOTE: När man applicerar bokstödet, se efter så skruvarna ”hakar i” väggkonsolen/ligger på konsolen. Om dem inte riktigt når kan det vara så att ni får skruva ut skruven/skruvarna något så dem når att hakar i/ligger stadigt ovanpå väggkonsolen. 

applicera hyllplan

Slutsteg

Det bästa steget av dem alla… INRED vägghyllan!

inred hyllan
resultat

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

10 svar

 1. Hej! Egentligen en fråga om bärighet, hur mycket vikt pallar konsolerna? Är rädd att hela baletten ska rasa om man sätter dit skåpen och faktiskt lägger något i dem. Vad tror du?

  1. Hej Elin! Tack för din fråga. Att svara på exakt vilken vikt konsolerna håller för är svårt även för mig då jag utgått från det som står på Mios hemsida.(där konsolerna är köpta). Där står dock enbart hur mycket vikt deras hyllplan håller för och inte väggkonsolerna. Där berättar de att deras hyllplan håller för 8kilo styck, och om du leker med tanken att du skulle vilja ha 4st hyllplan (vilket dem själva marknadsför att man kan ha) så blir detta 8kg x 4hyllplan = 32kilo total vikt som väggkonsolerna kan bär upp (minst). Detta är då för 2 väggkonsoler. I min konstruktion har jag använt 3st väggkonsoler, vilket ger mer styrka samt att jag använt mig av färre hyllplan. I bygghandeln fick jag rådet att – sålänge man väljer rätt skruv och plugg som är 1. Anpassade för just din typ av vägg (betong, tegel, gips osv) samt 2. Att du väljer längre skruvar som tål att bära mycket vikt så behöver du inte oroa dig att allt skall braka samman då väggkonsolerna är gjorda av stål och tillför att klara en hel del vikt. Så mitt råd är att se till så du får tag i rätt sorts skruv och plugg för just din typ av vägg. Hoppas mitt svar hjälpte dig något. Ha en superfin helg! 🤎

  1. Så roligt att du gillar hyllan. Tack snälla för dina fina ord! Vägghyllan totalkostnad gick på ca 3500:-. Då är det IVAR-skåpen från IKEA som ”drar iväg” priset lite då dessa kostar 999:-/st. Väljer man alltså att enbart köra på hyllplan istället för IVAR-skåpen så blir hyllan till ett ännu bättre pris.🤎

   Kram,
   Victoria

  1. Hej Rebecka!

   Den lilla svarta lampan har jag gjort själv utav en mindre batteridriven lampa från Jysk, som jag sedan limmat på en svart, spraymålad skål ovan på. Det finns en bättre tutorial bland mina reels på instagram, kika gärna in den! 🤎

   Bästa,
   Victoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's