Soffbord

Med hjälp utav något så enkelt som en stor klinkerplatta tillsammans med ett betsat underrede i furu skapar du enkelt ett trendigt soffbord för en rimlig peng.

Sidan innehåller reklam

Material

  • Hyllplan i furu / 1200x300x 25-27mm – 2st
  • Lackbets Aqua i valfri nyans. – Jag använde denna.1 burk
  • Betspåstrykare Snappy
  • Pensel (gärna i en storlek så du kan doppa penseln i betsburken direkt)
  • Möbeltassar / 20mm diameter – 12 bitar
  • Trälim – Jag rekommenderar varmt detta
  • Klinkerplatta i valfri nyans – i storlek 120x60cm. Jag köper dem här (1 paket innehåller 2 skivor).

Verktyg

  • Sticksåg eller figursåg
  • Handsåg eller sticksåg eller kapsåg (till rak kapning utav hyllplanen). TIPS: Många byggvaruhus, bl.a. Bauhaus & Hornbach erbjuder kapning i butik (personalen kapar med maskin åt dig).
  • Sandpapper alt. Slipmaskin – ett fint sandpapper i p120, samt ett i p40-p80.
  • Måttband
  • Fogspruta (för att pressa ut lim ur tub)

Steg 1

Börja med att mäta ut 3st 40cm långa delar på vardera hyllplan. Dubbelkolla gärna åt båda håll så alla 3 utmätta delar blir lika stora. Viktigt att tänka på här är att sågbladet på din såg, oavsett vilken såg du använder kommer att äta upp någon mm hit eller dit så alla dina delar kommer dessvärre inte blir EXAKT, EXAKT lika långa men detta reglerar vi längre fram. (Om du ber personalen på byggvaruhuset att kapa hyllplanen åt dig så be dem kapa vardera hyllplan i 3 delar som alla är 40cm långa)

Mät

Steg 2

Där efter har det blivit dags för kapning. (för dig som fått hjälp med kapning i butik kan hoppa över till Steg 3) Här finns det flera olika verktyg du kan använda dig av för att kappa dina hyllplan. Använder du en handsåg, alternativt en sticksåg så rekommenderar jag dig att såga en liten bit i taget för att hela tiden se till att du sågar rakt längs linjen.

Såga

För att få till spikraka kapningar på några sekunder så rekommenderar jag att du använder dig utav en kap – och geringssåg. Detta är självklart inget måste, och kanske inte heller ett verktyg de flesta människor har i sin verktygslåda.. MEN har du en eller känner du någon som har en så rekommenderar jag att använda kapsågen just för att den sågar spikrakt och på ynka få sekunder, men det går givetvis bra med en vanlig handsåg eller sticksåg.

Såga igen

Steg 3

När du kapat klart alla delar så kan det ha uppståt små flisor längs dina kapade kanter. Använd dig då utav ett fint sandpapper (gärna p120 alt p150) för att försiktigt utan att repa trät, slipa bort dessa flisorna.

Använd sandpapper

Steg 4

Detta steg är inget måste då det inte gör någon större påverkan på slutresultatet då vi kommer använda oss utav möbeltassar, utan detta steget är mer till för dig som vill vara extra noggrann. Trots att man varit otroligt noga vid mätning och kapning så kan resultatet och längden på de olika delarna skilja sig någon milimeter hit eller dit, detta beror som tidigare nämnt på att sågbladet på sågen ”äter upp” någon mm eller två vid sågning. Detta är ingen fara (så vida det inte rör sig om en stor skillnad på många mm upp mot någon cm pga felmätning). Är det nu så att dina 6 delar skiljer sig något ynka så KAN du slipa ner dessa så alla 6 delar blir i EXAKT samma längd. Detta gör du effektivast med en slipmaskin med ett grövre sandpapper (p40 alt p80). Har du även tillgång till någon typ utav spännband eller en tving (verktyget på bilden som håller ihop delarna), så spänn gärna ihop delarna för att enkelt se när dem alla kommit ner till samma längd. Det går att slipa alla delarna med hjälp utav ett sandpapper med det kommer vara betydligt mer ansträngande.

Slipa

Steg 5

Ta sedan fram 1 utav dem 6 trädelarna (vi kommer att använda ”del 1” som mall till de övriga 5 delarna så alla 6 delar blir exakt likadana) för att sedan göra en likadan utmärkning som bilden till vänster visar. Använd dig utav en blyertspenna och ett måttband. När du sedan mätt ut och ritat ut din markering så plockar du fram din betsburk. Placera betsburken innanför din markering kant i kant och rita runt. Gör detta både i nederdelen och ovandelen utav din markering. (kika gärna på nästa bild nedan för en bättre hänvisning)

Mät och rita

När du ritat runt betsburken i båda ändarna bör din markering se ut som bilden till vänster nedan. Ett tips är nu att sudda ut/försiktigt slipa bort de raka ytter-linjerna för en enklare linje att följa vid sågning, se bild nedan till höger.

Bild på ritad sväng

Steg 6

Nu har det blivit dags för att såga ut vår första del, mallen. Till dig som använder en rundsåg/figursåg.. såga lite i taget för att hela tiden se till att du sågar längs linjen. Till dig som använder en sticksåg så rekommenderar jag dig att vara lätt på knappen men stadig i handen. (har du en sticksåg där du kan reglera hastighet så sänk då hastigheten något för bättre kontroll) Såga en liten bit i taget för att hela tiden se till att du sågar längs linjen. De rundade kanterna kan vara svåra såga till, sågen kan upplevas som svårhanterlig och nästan att den ”hoppar” lite när man sågar i svängarna, men åter igen.. var lätt på knappen för att hela tiden hålla kontroll på sågen samtidigt som du håller den i ett stadigt grepp. 

Skär ut svängen

Steg 7

När du sågat ut din förste del, ”Mallen” så tar du sedan fram nästa trädel. Lägg din mall ovanpå den osågade delen, kant i kant åt alla håll (om trädelarna skiljer sig något i storlek så lägg dem kant i kant med en utav de bådas kortsidor). Använd sedan din penna för att rita ut längs din utsågade del för att nu få nästa linje på nästa del att såga efter. Gör sedan samma visa på dem andra delarna också så att alla är markerade för sågning.

Gör samma sak med alla, använd den färdiga som mall

Steg 8

Gå där efter över till att såga ut de markerade delarna på resterande delar. Samma visa här, såga lite i taget för att hela tiden se till att du sågar längs linjen.

Skär ut svängen

Steg 9

När alla 6 delarna är utsågade har det blivit dags att slipa bort eventuella flisor. 

Nu ska det se ut såhär

Slipa antingen bort eventuella flisor med ett vanligt sandpapper i p120 eller använd en slipmaskin med ett finare sandpapper. Därefter är all sågning och slipning färdig. Borsta sedan bort allt slipdamm från alla delarna, antingen med en borste eller med en fuktig trasa. 

Slipa jämnt

Steg 10

Där efter har det blivit dags för betsning. Här använder vi oss utav betsen i den nyans du valt, Snappyn och en pensel. Innan du öppnar burken rekommenderar jag att skaka den något/ alternativt öppna betsburken och blanda runt betsen något innan applicering. Doppa sedan penseln lätt i betsburken och dra av lite överflöd längs kanterna på betsburken.

Betsa

Steg 11

Pensla sedan på den bets som finns på penseln på en utav trädelarna, och stryk sedan ut & jämna till betsen med snappyn. Pensla alltså bara ett litet parti åt gången och sen stryk ut med snappyn, istället för att pensla på bets över hela träytan innan du går in och jämnar ut med snappyn. 

Använd pensel och snappy
Bild när jag betsar

Steg 12

När du applicerat bets på alla delarna längs ena sidan så låter du betsen torka enligt anvisningarna på burken. Lägg då penseln i en försluten påse, och snappyn i en försluten påse, så dem inte torkar ut mellan betsningarna. Lägger du dem i varsin försluten påse så torkar dem inte ut och går därför att använda flertalet gånger. När alla delar torkat väljer du själv om du vill applicera ännu ett lager bets på dem redan betsade delarna eller om du nöjer dig med den nyansen du fått utav 1 lager bets. Bilden nedan till höger visar skillnaden mellan att applicera 1 lager utav Lackbets Aqua 607 BRUN (vänstra delen, gentemot 2 lager (högersidan). Jag personligen tycker att betsen gör sig finast vid 2 lager, då jag tycker att den får en djupare nyans. Jag väljer därför att betsa alla mina delar med 2 lager bets. 

Välj den betsfärgen du gillar bäst

Steg 13

För ett jämnt och fint resultat rekommenderar jag att betsa en sida utav delarna i taget. Det tar ganska lång tid då det blir mycket torktid gentemot om man betsar alla sidor på en gång, men jag personligen tycker att det är lättare att få ett finare och mer jämnt resultat utav betsen om man väljer att applicera den på en sida i taget. Glöm inte att betsa alla sidor på alla delar (undantag är vad som komma skall bli ovansida och nedsidan utav delarna då dessa inte kommer synas vid slutresultatet, se bild nedan till höger.

Nu är underredet färdigbetsat

Steg 14

När all betsning är klar och har fått torka enligt anvisningarna så har det blivit dags för att limma ihop delarna. Börja med att ta fram 4 stycken utav dem 6 delarna. Applicera en liten klick lim längs insidans korta delar lik bilden nedan till vänster visar. Pressa sedan ihop dem lim-täckta delarna mot varandra likt bilden nedan till höger visar. Limma alltså ihop 4st delar till 2. (likt bilden nedan till höger visar). Om det skulle pressas ut lim ur kanterna längs delarna så torka gärna bort detta innan det stelnar då detta limmet dessvärre inte blir genomskinligt när det torkar utan behåller sin vita färg hela tiden så blir det alltså vita fläckar.  

Limma ihop underredet

Steg 15

När limmet fått torka enligt anvisningarna har det blivit dags att limma dit resterande 2 delar. Gör samma visa här med applicering utav lim. Lägg en liten klick längs kortsidorna och placera sedan vardera del likt bilden nedan till höger visar. VILL MAN, för extra safety (om man kanske har barn, djur eller vet med sig att bordet kommer utsättas för mycket rörelse och motstötningar) så kan man även skruva dit små, små vinkeljärn i ovankant längs benen för att dem skall tåla mer. Dock är just detta limmet jag rekommenderat väldigt stark så jag själv har enbart använt mig utav lim.

Limma ihop underredet igen

Steg 16

När limmet fått torka och dem båda benen är klara så har det blivit dags att klistra dit små möbeltassar längs ytterkanterna utav benen. Jag väljer att sätta tassar både på undersidan utav benen men även ovanpå, till klinkerplattan så den kommer ligga mjukt och stadigt ovanpå benen. 

Fäst skydd under underredet

Steg 17

När möbeltassarna kommit på plats har det blivit dags att placera ut benen på den plats du vill ha ditt bord på. Jag väljer att sätta mina ben med ett mellanrum på ca 30cm, detta är givetvis en smaksak. Därefter plockar jag fram min klinkerplatta. (denna kan vara något dammig vid leverans så torka gärna av den en gång med en fuktig trasa innan du placerar den på benen) Jag placerar klinkerplattan så  centrerat jag kan ovanpå dem bägge benen. VILL MAN limma fast sin klinkerplatta ovanpå benen så går det givetvis bra, jag väljer att inte göra det då jag personligen tycker att det blir enklare att flytta runt på bordet om skivan bara får ligga löst. Eftersom klinkerplattan är väldigt tung finns det heller ingen risk att den ”ramlar av” från benen. Dessutom är benen lika breda som klinkerplattan så det skall till mycket kraft för att få klinkerplattan att välta. Detta avgör man som sagt själv hur man vill göra.

Sätt på kakelplattan

Slutsteg

När klinkerplattan hamnat på plats ovanpå benen så är bordet så gott som klart. Dekorera bordet med valfri styling och tadaaaa… du har nu ett trendigt, egengjort soffbord som prydet ditt hem. Klinkerplattan är väldigt tålig och lätt att torka av så var inte rädd för fläckar från glas eller liknande, dessa är väldigt lätta att få bort.  

Soffbord DIY resultat

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

26 svar

  1. Hej!
    Så kul med denna sida!! Blir så inspirerad!!
    Kan man använda Snappyn fler än en gång. Kan man ”tvätta” ur den och använda till olika betsfärger?
    Kram🌸

    1. Hej Ebba!
      Vad roligt att höra, Tack snälla för din fina feedback! 🤎
      Jag skulle säga att det fungerar till viss del. Snappyn är en slags svamp vilket kan göra det svårt att få den 100% ren från all bets när du tvättar ur den. Jag själv har gjort som så att efter betsning, har jag tvättat av Snappyn och sedan återanvänt den till samma, alternativt mörkare betsnyanser än tidigare. Just för att om det skulle finnas tidigare ”betsrester” kvar från tidigare betsning så kommer dessa inte synas/göra spår efter sig vid nästa betsning. Jag skulle däremot inte rekommendera att du använder samma Snappy från en mörk nyans – tvättar rent – sen till en ljusare nyans, just för att utesluta risken att tidigare betsrester finns kvar på Snappyn och då kan ge mörkare fläckar. Jag hoppas mitt svar gjorde dig något klokare. Kram Victoria 🤎

  2. Hej!! 😍 om jag ska limma fast skivan eftersom vi har småbarn som kan klättra osv, vilket lim bör användas? Räcker det med trälimmet som du rekommendera? 😍🤍

    1. Hej Melinda!

      Det går suveränt att använda samma lim till skivan som du använder till bordsbenen! Jag skulle då rekommendera att du skippar att sätta möbeltassar på ovansidan utav benen och enbart kör på med lim. Lägg gärna en remsa lim längs hela ovansidan utav varje benen så kommer det sitta som berget hihi. Stort lycka till med projektet och bara hojta till om du har någon mer fundering! 🥰🤎

    1. Hej Nina!
      Just nyansen på den klinkern jag använt heter ”Flodsten Ljusbeige Matt Rak 60×120 cm”. Denna nyans går dessvärre inte att köpa som enbart 1 förpackning längre, utan minimum på hemsidan är minst 2 förpackningar. Självklart kan man ju köpa fler utav denna om det är just den nyans man är ute efter, men det är därför länken till klinkern hänvisar till flera olika, väldigt liknande nyanser som går att beställa enbart 1 förpackning utav.🤎

  3. Älskar detta DIY – du är så kreativ! Blir klinkern väldigt vass, eller kan man slipa kanten på något sätt..?

    1. Har klinkersskivan varit slät på undersidan eller är det några spår eller något mönster som fästmassan är tänkt att fästa mot? De vi har kollat på har mönster som sträcker sig fram till kanten och syns från sidan.

      1. Hej Kim!
        Denna klinkerskivan som är länkad i guiden är inte slät på undersidan utan räfflad. Den har släta kanter men dem är i grå, inte mönstrade som ovansidan. Det är alltså bara ”stenmönster” på ovansidan. Däremot så syns inte den räfflade undersidan från sidan.🤎

  4. Hej! Idag var jag och köpte och kapade delar ☺️ Men vi valde att vi ska köra trä rakt igenom (till att börja med) så min fråga, eftersom vi kommer ha betsad yta på toppskivan, behöver den någon mer behandling på ytan eller räcker det med betsen? Vi äter ibland här och barnen spiller kanske dryck eller så på bordet 🙈

    1. Hej Louise!
      Vad roligt att höra, Riktigt smart idé och snyggt att köra hela bordet i trä!!🤎 Det stämmer, för extra skydd mot just fläckar och för att göra bordet enkelt att torka av så rekommenderar jag verkligen att du efterbehandlar bordsskivan (kanske också benen för säkerhetens skull) med 2 lager utav Betslack. Nu vet jag inte exakt vilken betssort du använt dig utav, men har du använt dig utav den traditionella Lackbets Aqua (blå burk från Herdins) så bör du använda den BLÅ betslacken som finns både i blank och halvmatt. Där väljer du själv vilken finish du är ute efter. Har du däremot använt dig utav Oljebets (röd burk från Herdins) så skall du använda dig utav den RÖDA betslacken, även denna kan du välja mellan blank eller halvmatt. Har du några mer funderingar så bara hojta till! Lycka till!🤎

  5. Använder du samma mått till rund bordsskiva? Och hur limmar du de fyra delarna till rund bordsskiva? 😍 Älskar dina diy och beskrivningar 😍

    1. Hej Amanda!
      Tack snälla för fina ord! 🤎
      Sidobordet med ”4 delars-ben” gjorde jag anpassad ut efter den bordsskiva jag köpt. Då hade jag en bordsskiva som var 40cm i diametern. Jag använde då hyllplan som vad 80x18x1,5cm från Biltema och delade dessa på mitten för att få 4st 40x18x1,5cm delar. Jag valde 18cm breda hyllplan då jag ville att bordsskivan skulle gå lite över bordsbenen på vardera sida. Jag använde samma teknik på utsågningen med måtten 5cm inåt på höjden, fast med 4cm inåt på bredden. Limmade dessa först likt steg 14 & 15 i denna guide ovan, därefter det sista benet på andra sidan, så dem tillsammans bildade ett x. Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar, annars bara hojta till! 🤎

  6. Hej!

    Har sett dina lampor tidigare och varit sjukt imponerad, men denna guide och resultatet är helt outstanding. Tips på var man kan hitta tjockare hyllplan? Hittar endast 20mm neråt.

  7. Wow vilket snyggt soffbord! Vill du berätta anledningen till varför du valde färgen brun istället för mörk ek som du tidigare använt? Vad är skillnaden mellan dessa tycker du? 🙂

    1. Hej Diana!
      Tack snälla! Den ända skillnaden mellan ”625 MÖRK EK” och ”607 BRUN” är utseendemässigt. MÖRK EK är betydligt mörkare och lite mer kall i sin nyans jämfört med BRUN som är ljusare och varmare. Här handlar det alltså bara om tycke och smak, vilken nyans man själv föredrar och vill åt. Jag har använt mörk ek vid något tillfälle tidigare, men den nyans jag brukar använda vid de flesta tillfällen är BRUN! 🤎

  8. Kan man byta ut klinkersplattan mot trä? Isf vad rekommenderar du för träslag eller kan man använda typ MDF eller liknande, och har du något bra tips på fin färg eller kan man betsa den skivan också?

    1. Hej Evelina!
      Du kan absolut byta ut klinkern mot något annat material. Vill du ha hela bordet enhetligt med likadana ben som toppskiva så skulle jag rekommendera dig att köpa ett till obehandlat hyllplan i furu/gran med måtten 120x60cm för att ha som toppskiva. Då kan du betsa denna i samma nyans, på samma sätt som benen vilket kommer att ge dig ett supersnyggt slutresultat. Som du nämner kan du annars köpa en skiva i MDF, denna går dock INTE att betsa (betsen kommer inte tränga sig ner i materialet) utan denna kommer du få måla i valfri färg. Då rekommenderar jag dig att använda dig utav först häftgrund och sedan utav en färgnyans du gillar i snickerifärg (inte vanlig väggfärg för det kommer inte hålla för dagligt slitage). Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!🤎

  9. Så fint🤩 alle plater er 18 mm x 1200 x 300 hos byggvare. Hvor kjøpte du 25-27 mm? Går det like bra med ubehandlet eik?

    1. Hej Jenny!
      Tack snälla! 🤎 Dem bredare hyllplanen finns bland annat att köpa hos Bauhaus och Jem&Fix. Det går däremot lika bra med dem som är 18mm breda! Den ända skillnaden då är att dem helt enkelt blir lite tunnare till utseendet. / Bästa, Victoria 🤎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's