Soffbord i sten

Bygg ditt egna, trendiga soffbord i äkta sten med hjälp utav klinkerplattor och starkt lim. I denna guide kommer vi gå igenom hur du enkelt bygger en egen ”stenkub” i måtten 60x60x30cm. 

Om du även vill veta hur du bygger en smalare, men högre piedestal i sten rekommenderar jag att du kikar in denna guide. Då den skiljer sig något i monteringsväg gentemot denna guide. 

Material

  • 1kvm Klinkerplattor (3st 60×60) – I ett paket/1 kvm ingår 3st plattor. Jag valde att använda mig utav plattor i äkta kalksten då dessa är naturligt mönstrade på alla sidor. Dessa köpte jag här. Det går givetvis också bra att använda sig av klinker gjorda av granitkeramik. Dessa är betydligt billigare, men tänk då på att dessa enbart är mönstrade på 1 sida vilket kommer ge dig synligare skarvar. Tips på fina klinkers att använda hittar ni bland annat här och ännu fler här.
  • No more nails – (bond, seal, fill) lim – i färgen GRÅ, då detta passar bäst färgmässigt till just ovanstående plattor. Limmet finns i vit, grå och svart. Välj den färg på lim som går bäst ihop med den färg du valt på dina klinkerplattor för att få så osynliga skarvar som möjligt. Finns bland annat att köpa här.
  • Fogspruta – För att kunna pressa ut limmet. Finns att köpa här.
  • 8st stora vinkeljärn – Jag använde dessa. 
  • Möbeltassar (Inget måste men rekommenderas) – Jag använde dessa. 

Verktyg

  • Klinkerskärare – Du behöver en som kan skära/kapa en platta på minst 60cm bredd. Finns bland annat att köpa här. Bra video-guide på hur en kakelskärare används finns här.
  • Metallfil – Finns bland annat att köpa här.
  • Måttband – Finns bland annat at köpa här.
  • Glasskrapa – Jag köpte min här.
  • Penna

Steg 1

Det första vi skall göra är att kapa 2st utav dem 3 60×60 plattorna på mitten, så vi istället får 4st 60x30cm plattor, samt 1st 60x60cm platta. Börja därför med att välja ut 1 utav dem 3 plattorna som du vill skall komma att bli ovansidan utav din kub/ditt soffbord. Lägg sedan denna till sidan.

mått på plattor

Dem resterande 2 plattorna skall vi nu markera ut mitten på i båda ändarna. 30cm och 30cm likt bilderna nedan visar. 

markera ut mitten
visning markering

Steg 2

När de 2 plattorna är färdigmarkerade har det blivit dags för kapning. Om du som jag (innan detta projekt) är ovan vid hur en manuell kakelskärare fungerar så rekommenderar jag dig att kika på denna och denna videon innan du börjar kapa dina plattor. Jag tycker dem var väldigt bra och lärorika för att få en bättre förståelse för hur kakelskäraren fungerar samt hur den används på bästa sätt. 

Gå därefter över till att placera din första platta i ”skäraren”. Var noga så dina båda markeringar hamnar längs med kapens glidbana. Fäll försiktigt ner skärtrissan (den vassa runda ”kniven”) mot plattan för att försäkra dig om att den kommer att skära rakt, längsmed båda dina markeringar. 

placera plattan rakt i kakelskäraren

Därefter går vi över till att försiktigt kapa plattan. Här är det väldigt viktigt att vara lätt på handen och ge ifrån sig ett lätt tryck mot handtaget längs med hela plattan. Går man för hårt på och lägger alldeles för mycket vikt på handtaget finns det risk att plattan spricker. Jag är lika mycket nybörjare på detta så jag berättar nu bara hur jag gick tillväga.. kanske finns det något bättre sätt. Men jag gjorde faktiskt som så att jag var väldigt, väldigt försiktig och körde några ”varv” längs med plattan, alltså inte bara en gång utan 2-3st väldigt lätt på handtaget tills plattan knäcktes av sig själv istället för att knäcka plattan med hjälp utav en stöt. Eftersom dessa plattor är i kalksten är dem inte lika lätta att knäcka som plattor gjorda på granitkeramik. Därför var jag rädd att plattan skulle gå sönder om jag hade tryckt till den efter enbart 1 ”skärning”. Här väljer ni själv om ni skära ett drag och sen knäcka plattorna med hjälp utav foten eller om ni vill göra som jag och försiktigt skära 2-3 gånger längs plattan tills den knäcks av sig själv.

OBS: Hur lätt plattorna kapas beror som sagt mycket på om du valt att använda dig utav plattor i äkta sten eller om du valt att använda dig utav plattor gjorda på granitkeramik. 

När platta nr1 kapats, går du över till att kapa platta nr2. 

skär klinkerplattan

Beroende på om du använder dig utav plattor i äkta sten eller plattor gjorda på granitkeramik så kan du uppleva att kanterna längs den kapade sidan blir något ojämna. Detta är mer vanligt på plattor i äkta sten då plattorna lätt kapas längs med stenens små fossiler. Dessa eventuella ojämnheter kommer vi att fila till i steg 4.

Steg 3

När du fått fram 4st plattor i måtten 60×30 lägger du 2 utav dessa 4 plattor åt sidan. Vi skall nu gå över till att kapa ner 2 utav dessa 60×30 plattor till måtten 58x30cm. Detta kommer vi göra för att dem 4 plattorna skall rymmas inom/in under toppskivans kanter. (se bild under steg 5 för bättre förklaring). 

Vi gör nu lika dant som sist, att vi mäter och markerar ut 2cms bit på plattorna likt bilderna nedan visar. Därefter kapar vi bort den markerade delen försiktigt, precis likadant som när vi kapade plattorna på mitten i tidigare steg.

kapa bort 2cm
mät och kapa bort 2cm

Steg 4

Nu är alla delar färdigkapade har det har blivit dags att fila till dem ojämna kanterna (om du fått några från kapningen). Detta gjorde jag med hjälp utav en metallfil.

ojämna kanter

Detta steget kan ta sin lilla tid. Detta.. åter igen beroende på om du valt att använda dig utav plattor i äkta kalksten eller plattor i granitkeramik. Plattor i äkta sten är betydligt hårdare och tar betydligt längre tid att slipa ned än plattor i granitkeramik som är mjukare. Fila tills du känner att du fått en någorlunda rak kant på varje platta. Det är framförallt viktigt att dem kapade kortsidorna på de två 58×30 plattorna blir raka och jämna så dessa kommer att få plats vid montering. 

fila plattan någorlunda rak

NOTE: Plattornas ojämna långsida på dem 4 kapade plattorna är dem som kommer att vara kubens nedre kant, det vill säga den kant som kommer att vara ner mot golvet. Om du kommer att ha din kub direkt på golvet är det viktigare att du får kanterna väldigt raka gentemot om du kommer att placera kuben ovanpå en matta. En matta kommer att ”försköna” kubens nedre kanter då dessa kommer döljas något i mattan. Med detta sagt, OM du placerar din kub ovanpå en matta så behöver du inte vara lika noggrann vid slipningen då dem ojämna kanterna kommer att döljas av mattans lugg.

ojämna kanter

Steg 5 (bra att vara 2 pers)

När du filat klart har det äntligen blivit dags för montering utav kuben. Öppna upp limmet och placera det i din fogspruta. 

lim och fogspruta

Ta fram och placera ut din 60x60cm platta på golvet. Den sida utav platta du vill skall vara uppåt och synlig vid slutresultatet lägger du nedåt mot golvet så den sida du tycker är minst fin nu hamnar uppåt.

Lägg sedan en riklig strimma med lim längs med en utav plattans yttre kanter likt bilderna nedan visar.

applicera lim

Ta sedan fram en utav dina två 60×30 plattor. Se över vilken sida du vill ha utåt och synlig och vilken sida du vill ha inåt. Placera sedan den helt raka, fina ”okapade” långsidan av plattan ned mot limremsan, så din filade sida hamnar uppåt (uppåt nu men kommer hamna nedåt när vi vänder kuben åt rätt håll sen). Se till att plattan hamnar tant i kant på alla håll längs med den stora plattan som ligger på golvet. Få plattan att stå så rakt upp som möjligt. Hämta gärna något rakt föremål t.e.x. ett sängbord och sätt bak plattan som extra stöd så plattan inte vippar innan limmet torkar. 
OBS: Viktigt att se till så inget lim hamnar på yttersidan mot det föremål du sätter som stöd.. då finns det risk att detta föremålet också limmas fast och det vill vi ju inte! 

limma dit platta

Därefter har det blivit dags att limma dit platta nr 2. Vi väntar alltså inte på att limmet skall torka helt mellan varje platta vi sätter dit utan applicerar alla 4 plattor en efter en, på en gång. Jag applicerade mina plattor i ordningen likt bilden nedan till höger visar, alltså nr1 – 60×30 nr2 – 58×30 nr3 – 58×30 mitt emot nr2 och sist nr4 60×30 mittemot nr1. (vinkeljärnen kommer vi applicera i steg 7, jag glömde bara ta en bild på plattorna under detta steget innan jag applicerade dem så don’t mind them just nu).

När du applicerar platta nr2 (58x30cm), lägg en riklig remsa med lim längs plattans ytterkant likt platta nr1. Placera platta nr2, på samma sätt med den finaste sidan utåt och den ”okapade” sidan ned mot limremsan. Placera platta nr2 kant i kant med platta nr1 likt bilderna nedan visar. 

Gå därefter över till att limma dit platta nr3 och platta nr4 på samma sätt likt platta nr1 och nr2. Det kan komma att bli små små glipor mellan plattorna, dessa kommer vi att foga igen i nästa steg.

applicering plattor

TIPS: Ett annat knep för att hålla plattorna på plats under torkningstiden är att använda sig utav några tejpremsor och tejpa ”ihop plattorna”. Tejpen hjälper alltså till att hålla plattorna på plats till limmet torkat. Se bild nedan. 

tejp

Låt nu limmet torka enligt dess anvisningar. 

Steg 6

När limmet fått torka går vi över till att foga våra eventuella glipor. Detta gör vi enkelt genom att applicera lim (som också fungerar som fog) längs med hela glipan. Lägg på rikligt med lim så hela glipan täcks. 

foga kanter

Därefter smetar du ut fogen lätt med fingret för att se till så den hämnar slätt över hela glipan. Överflödande fog kommer vi att skrapa bort i ett steg längre fram, du behöver därför inte oroa dig över limmet som hamnar utanför, låt detta vara sålänge. Täck alla eventuella glipor längs kuben och låt torka.

foga foga

Steg 7

Därefter har det blivit dags att limma fast våra vinkeljärn. Dessa limmar vi dit för att ge extra styrka och stabilitet mellan plattorna, som extra stöttning. Applicera rikligt med lim på varje vinkeljärns båda yttersidor likt bilden nedan till höger visar. 

lim på vinkeljärn

Placera sedan ut 2 vinkeljärn per insida utav kuben. Se till att vinkeljärnen hamnar mot både toppskivan samt mot sidorna så dem fyller sin funktion, att stärka upp och hålla samman skivorna ännu mer. Låt nu fogarna och limmet på vinkeljärnen torka enligt limmets anvisningar. 

vinkeljärn placering

Steg 8

Därefter plockar du fram dina möbeltassar. Jag väljer att sätta en tass längs med varje hörn likt bilden nedan till höger visar. 

applicera möbeltassar

Steg 9

Vårt sista steg nu blir att först vända håll på kuben så den hamnar på rätt håll… och ja… den är tung haha. Därefter skall vi gå över till att skrapa bort allt överflödigt lim/fog med hjälp utav vår glasskrapa. Skrapa med ett lätt tryck för att inte rispa och göra fula märken i plattorna. Det kan krävas några vändor med skrapan innan allt överflöd är borta. 

skrapa bort limrester

Steg 10

Tvätta sedan bort eventuella limrester och damm från kuben med hjälp utav en vanlig disktrasa och vatten. 

tvätta bort små smulor och damm

Slutsteg

Placera ut din kub på önskad plats, dekorera och TADAAAA, It’s done!! 

Vill du även veta hur du bygger den vänstra, smalare men högre kuben? Kika då gärna in denna guiden som visar hur du går tillväga. (dem skiljer sig nämligen åt i monteringsväg).

klart!

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's