Sidobord i betonglook

Bygg ditt egna sidobord inspirerat utav ett trendigt sidobord i äkta sten.

Reklam för Indero.

Material

  • 1st Snurrbricka – finns att köpa HÄR
  • 2st Hyllplan – 1st som är 40cm brett, samt 1st som är 20cm brett. Jag köpte 1st 100x40x1,8cm samt 1st 80x20x1,8cm på Biltema. Dessa hyllplan finns att köpa i de flesta byggvaruhus. 
  • 1 Burk Concrete Color – i nyansen Dusty beige. Finns här.
  • Starkt trälim – Jag använder alltid detta

Verktyg

  • Handsåg / Kapsåg / Cirkelsåg / Sticksåg – För att kapa hyllplanen i den längd du vill ha ditt sidobord. TIPS: Många byggvaruhus, bl.a. Bauhaus & Hornbach erbjuder kapning i butik (personalen kapar med maskin åt dig). Bestäm då vilken höjd du vill ha på bordet i butiken och be personalen kapa hyllplanen därefter. Jag gjorde mitt 50cm högt, alltså kapade jag hyllplanen 50cm långa. Då behöver du själv ingen såg för detta projekt.
  • Stämjärn/Skölpjärn. Finns att köpa i de flesta byggvaruhus, jag använde 1st utav dessa.
  • Japanspackel – Finns här
  • Kökssvamp 1st
  • Fogspruta – för att trycka ut limmet. Finns att köpa i de flesta byggvaruhus.
  • Skruvmejsel stjärna

Steg 1

Om du fått hjälp att kapa dina hyllplan i butik eller liknande kan du hoppa över direkt till Steg 3.

Börja med att mäta ut hur högt du vill ha ditt sidobord. Jag väljer att göra mitt bord 50cm högt. Jag gör därför en markering på vardera hyllplan på 50cm för att sedan gå över till att kapa ut dessa längs med mina markeringar. 

mät ut

Steg 2

Kapa dina hyllplan ut efter dina markeringar. Jag väljer att kapa mina med hjälp utav en kap- och geringsåg för att få till så raka snitt som möjligt. Det går givetvis bra att kapa hyllplanen med en vanligt handsåg, sticksåg, cirkelsåg eller liknande.

kapa

Steg 3

När hyllplanen är kapade har det blivit dags att bräcka bort den lilla runda träskivan som finns in under din snurrbricka. Detta gjorde jag med hjälp utav en vanlig skruvmejsel och lite våld haha. 

bräck bort

När du lyckats få bort den mindre runda skivan så skruvar du bort metallbrickan som sitter fast under snurrbrickan. 

ta bort skruv

Steg 4

Det har nu blivit dags att bräcka bort små träflisor längs med hyllplanen samt runt om snurrbrickan. Båda ytterkanterna längs det breda 40cm hyllplanet skall få sina långsidor hyvlade, även 1 utav 2 sidor på det smalare 20cm breda hyllplanet skall hyvlas längs med långsidan. Hela snurrbrickans runda ytterkant skall hyvlas. Alla delar skall hyvlas ojämnt för att få ett rått ”naturtroget” slutresultat.

Om du väljer att göra detta inomhus – på golvet, så rekommenderar jag att du lägger något skydd under dina träskivor, tex en kartong. Då det är lätt att man slinter med stämjärnet vilket kan skapa fula märken i golvet om du inte har något skydd in under.

skölpjärn
tälj bort träflisor

Du väljer själv hur mycket trä du vill hyvla bort längs med dina trädelar. Här nedan ser ni mitt slutresultat utav min ”hyvling”, här kände jag mig nöjd med mängden bort bräckt trä.

alla färdiga delar

Steg 6

När du hyvlat klart alla 3 delar har det blivit dags att montera ihop bordet. Detta gör du med hjälp utav ditt lim. Börja med att lägga en strimma lim längs med den ohyvlade långsidan, på ditt smalare hyllplan. 

börja limma ihop border

Placera sedan den limtäckta delen mot det bredare hyllplanet likt bilden nedan till vänster visar. Jag valde att limma dit det mindre hyllplanet något mer åt höger sida än exakt i mitten. Håll kvar någon minut tills limmet börjat stelna.

Lägg sedan lim längs med dem båda hyllplanens ovansida likt bilden nedan till höger visar. 

limma

Gå där efter över till att limma dit snurrbrickan ovanpå dem 2 hyllplanen.

limma ihop bordet

Jag valde att placera min snurrbricka även här något till höger, så en liten bit utav den vänstra sidan utav det bredare hyllplanet ”stack utanför”. 

vänsterkanten sticker ut

Steg 6

Nu har det blivit dags för målningen. Här behöver du då din Concrete color som är en tjockare, strukturgivande färg som kommer ge ett resultat utav en härlig betonglook. Du behöver även din japanspackel och en kökssvamp. 

Börja med att hälla ut en klick färg ovanpå bordets toppskiva. Dra sedan ut färgen över hela toppskivan så denna täcks. Lagret färg behöver inte vara tjockt utan behöver enbart täcka toppskivan så inget utav träts färg eller ådring syns igenom. 

Gå därefter över till att täcka alla resterande delar utav bordet med färg. Här hällde jag ut färg direkt på japanspackeln för att sedan dra ut färgen längs med hela benen på bordet. Jag valde att inte måla undersidan utav toppskivan då denna inte kommer att synas. 

Det kan vara lite knepigt och svårt att komma åt längs med alla hyvlade kanter med japanspackeln, därför tar vi hjälp utav kökssvampen och duttar dit färgen längs dessa svåråtkomliga partier. 

Täck alla synliga träpartier med färg.

När bordet har täckts med färg så låter vi detta torka och härda. Färgen torkar efter ca 1-2 timmar, men färgen härdar efter 24 timmar.

Steg 6 - frivilligt

När färgen har fått härda i 24 timmar kan den slipas på. Slipningen gör att färgen får fram tydligare strukturer från färgen men ger även färgen mer färgskiftningar vid slipning. Se bild nedan på skillnaden av ett oslipat vs slipat resultat. 

oslipad vs slipad

Slipningen gör vi med hjälp utav den medföljande slipsvampen som du fått med tillsammans med din Concrete color. Slipa längs med hela bordet, både ovansidan men även längs med benen. 

slipsvamp

Vid slipningen händer det att små, små svarta slipstenar lossnar från slipsvampen. Dessa blåser/borstar du enkelt bort med handen när du slipat klart.

borsta bort eventuella kort

Slutsteg

Därefter är bordet så gott som KLART! Placera ut på valfri plats, dekorera med inredning om du önskar. Otroligt simpelt men ack så snyggt. Vi har haft flera gäster här hemma nu i efterhand som trott att bordet varit i äkta betong så när dem lyft på det har dem fått sig en chock över hur lätt det varit haha.. 

resultatbild

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's