Sängbord/Sidobord

Skapa ditt egna sängbord/sidobord i betsat trä med marmorskiva. 

Beskrivningen utgår från 1 bord.

Sidan innehåller annonslänkar

Material

 • Hyllplan 20x200x1,8cm (1st PER BORD) – Det krävs 4st 50x20cm delar per bord. Görs 2st bord behövs alltså 8 delar dvs. 2st 20x200x1,8cm. Finns att köpa i de flesta byggvaruhus, bland annat HÄR. Det går självklart också bra med ett längre hyllplan också, då blir det en spillbit över helt enkelt. 
 • Marmorbricka 40cm diameter – (1st PER BORD)Exakt den jag använde är dessvärre slutsåld, men finns i vit att köpa HÄR
 • Bets, valfri nyans – Jag använde Lackbets Aqua i nyansen 607 BRUN från Herdins. Finns att köpa i de flesta byggvaruhus, tex HÄR.
 • No more nails lim – finns att köpa i de flesta byggvaruhus, bland annat HÄR. 
 • Sandpapper, fint – gärna P120. 

Verktyg

 • Sticksåg / Figursåg
 • Handsåg eller sticksåg eller kapsåg (till rak kapning utav hyllplanen). TIPS: Många byggvaruhus, bl.a. Bauhaus & Hornbach erbjuder kapning i butik (personalen kapar med maskin åt dig).
 • Fogspruta – till no more nails – limmet. Verktyget som hjälper dig att pressa ut limmet.
 • Pensel
 • Måttband
 • Penna

Steg 1

Om du fått dina hyllplan kapade i butik, kan du gå vidare till Steg 2. Annars – börja med att mäta ut 4st 50cm långa delar på ditt hyllplan. Dubbelkolla gärna åt båda håll så alla 4 utmätta delar blir lika stora. Viktigt att tänka på här är att sågbladet på din såg, oavsett vilken såg du använder kommer att äta upp någon mm hit eller dit så alla dina delar kommer dessvärre inte blir EXAKT, EXAKT lika långa men detta kan man reglera med slipning i efterhand. (Om du ber personalen på byggvaruhuset att kapa hyllplanen åt dig så be dem kapa vardera hyllplan i 4 delar som alla är 50cm långa). 

Det finns flera olika verktyg du kan använda dig av för att kapa dina hyllplan. Använder du en handsåg, alternativt en sticksåg så rekommenderar jag dig att såga en liten bit i taget för att hela tiden se till att du sågar rakt längs linjen. För att få till spikraka kapningar på några sekunder så rekommenderar jag att du använder dig utav en kap – och geringssåg. Detta är självklart inget måste, och kanske inte heller ett verktyg de flesta människor har i sin verktygslåda.. MEN har du en eller känner du någon som har en så rekommenderar jag att använda kapsågen just för att den sågar spikrakt och på ynka få sekunder, men det går givetvis bra med en vanlig handsåg eller sticksåg.

kapa hyllplanen

Märker du nu att dina 4 trädelar blivit väldigt ojämnt stora, vi pratar stor och märkbar skillnad som upp mot en cm så kan du reglera detta genom att slipa ner alla delar till samma höjd. Det tar dock sin lilla tid. Annars kan du vid sista steget istället reglera höjdskillnaden på trädelarna med hjälp av möbeltassar, en betydligt enklare lösning som inte kommer att göra märkbart stor skillnad. 

Steg 2

Ta sedan fram 1 utav de 4 trädelarna (vi kommer att använda ”del 1” som mall till de övriga 3 delarna så alla 4 delar blir exakt likadana) för att sedan göra en likadan utmärkning som bilden till vänster visar., dvs en markering 5cm in från vardera håll – en i ovankant och en i nederkant. Använd dig utav en penna och ett måttband. När du sedan mätt ut och ritat ut dina markeringar så plockar du fram din betsburk. Placera betsburken precis innanför din markering med halva betsburken placerad på träskivan och andra halvan utanför, likt bilden nedan till höger visar. 

mät ut

Rita sedan runt halva burken som är placerad på träskivan, dvs en kvart likt bilden nedan till höger visar. (Det går även bra att rita runt hela halvan. Detta kommer sågas bort längre fram). 

rita runt halva betsburken

Gör detta både i nederdelen och ovandelen utav din markering. 

även i ovankant

När du ritat runt betsburken i båda ändarna använder du dig av måttbandet för att dra en linje mellan dem båda markeringarna så dem tillsammans bildar en stor markering likt bilden nedan till höger visar. Nu är du färdig med din mall. 

dra en linje mellan de 2 markeringarna

Steg 3

Nu har det blivit dags för att såga ut vår första del som vi precis markerade ut. Till dig som använder en rundsåg/figursåg.. såga lite i taget för att hela tiden se till att du sågar längs linjen. Till dig som använder en sticksåg så rekommenderar jag dig att vara lätt på knappen men stadig i handen. Har du en sticksåg där du kan reglera hastighet så sänk då hastigheten något för bättre kontroll, se bilderna nedan. 

sticksåg, hastighetshjul

Såga en liten bit i taget för att hela tiden se till att du sågar längs med linjen. De rundade kanterna kan vara svåra att såga till, sågen kan upplevas som svårhanterlig och nästan att den ”hoppar” lite när man sågar i svängarna, men åter igen.. var lätt på knappen för att hela tiden hålla kontroll på sågen samtidigt som du håller den i ett stadigt grepp. 

såga ut mallen

Steg 4

När du sågat ut din förste del så plockar du fram ditt sandpapper för att försiktigt slipa bort eventuella  flisor längs med utsågningen. 

slipa bort eventuella flisor

Steg 5

Därefter tar du sedan fram en av de resterande 3 trädelarna. Lägg din mall ovanpå den osågade delen, kant i kant åt alla håll (om trädelarna skiljer sig något på höjden så lägg dem kant i kant längs med en utav de bådas kortsidor). Använd sedan din penna för att rita och markera ut längs din utsågade del för att nu få nästa linje på nästa del att såga efter. Gör sedan samma visa på dem andra trädelarna också så att alla är markerade för sågning.

rita runt nästa trädel

Steg 6

Gå där efter över till att såga bort de markerade delarna på resterande trädelar. Samma visa här, såga lite i taget för att hela tiden se till att du sågar längs linjen.

såga ut resterande delar

Steg 7

När du sågat ut alla fyra delar har det blivit dags att kapa bort en liten del på 2 av dina 4 trädelar. Detta gör vi för att underredet inte skall bli bredare än marmorskivan vid slutresultatet. För att marmorskivan alltså skall kunna täcka hela underredet på bredden behöver vi nu kapa bort 1cm av bredden på 2 av våra 4 delar för att få dessa att tillsammans vid montering bli 40cm breda istället för 42cm. Se bild nedan till vänster. Detta gör vi genom att markera ut 1cm bredd både i ovankant samt i nederkant på den inre delen på 2 av våra delar, se bilden nedan till höger. 

Börja med att markera ut 1 av de 2 delarna som skall kapas. Såga sedan försiktigt bort de två markerade delarna.

del som skall kapas bort

När dessa är bortsågade så placerar du den sågade delen, ovanpå och kant i kant med den del som nu därefter också skall sågas ut. Gör en markering längs med de 2 delar som skall sågas bort likt bilderna nedan visar. Såga sedan bort även dessa markerade delar på del nr2.

markera del 2 som skall kapas

Steg 8

Slipa nu försiktigt bort alla eventuella flisor med ditt sandpapper. Därefter är all sågning och slipning färdig. Borsta sedan bort allt slipdamm från alla delarna, antingen med en borste, försiktigt med händerna eller med en fuktig trasa. 

slipa bort eventuella flisor

Steg 9

Där efter har det blivit dags för betsning. Här använder vi oss utav betsen i den nyans du valt och en pensel. Innan du öppnar burken rekommenderar jag att skaka den något/ alternativt öppna betsburken och blanda runt betsen något innan applicering. Doppa sedan penseln lätt i betsburken och dra av lite överflöd längs kanterna på betsburken.

Betsa sedan alla delar. När du applicerat bets på alla delarna längs ena sidan så låter du betsen torka enligt anvisningarna på burken.

Lägg då penseln i en försluten påse så den inte torkar ut mellan betsningarna. Lägger du den i en försluten påse så torkar den inte ut och går därför att använda flertalet gånger. När alla delar torkat väljer du själv om du vill applicera ännu ett lager bets på dem redan betsade delarna eller om du nöjer dig med den nyansen du fått utav 1 lager bets.

betsa alla delar

Bilden nedan visar skillnaden mellan att applicera 1 lager utav Lackbets Aqua 607 BRUN (vänstra delen, gentemot 2 lager (högersidan). Jag personligen tycker att betsen gör sig finast vid 2 lager, då jag tycker att den får en djupare nyans. Jag väljer därför att betsa alla mina delar med 2 lager bets.

betsskillnad 1 vs 2 lager

För ett jämnt och fint resultat rekommenderar jag att betsa en sida utav delarna i taget. Det tar ganska lång tid då det blir mycket torktid gentemot om man betsar alla sidor på en gång, men jag personligen tycker att det är lättare att få ett finare och mer jämnt resultat utav betsen om man väljer att applicera den på en sida i taget. Glöm inte att betsa alla sidor på alla delar (undantag är vad som komma skall bli ovansida och nedsidan utav delarna då dessa inte kommer synas vid slutresultatet, se bild nedan till höger.

Steg 10

När all betsning är klar och har fått torka enligt anvisningarna så har det blivit dags för att limma ihop de 4 trädelarna. Börja med att ta fram de 2 största/bredaste delarna, det vill säga dem 2 delar som INTE fått små delar bortsågade. Applicera en liten klick lim längs insidan på en av delarna lik bilden nedan till höger visar. 

limma ihop benen

Pressa sedan ihop dem lim-täckta delarna mot varandra likt bilden nedan till vänster visar. Lägg sedan försiktigt en liten klick lim längs med springan av de ihoppressade delarna likt bilden nedan till höger visar. 

limma ihop benen

Placera sedan en av de 2 kortare delarna längs med de limtäckta delarna likt bilderna nedan till vänster visar. Gå därefter över och lägg lim på den andra sidan, på samma sätt och applicera sista delen mot limmet. Pressa ihop delarna något och se till så dem står som ett rakt kryss. Låt sedan limmet torka enligt anvisningarna. 

 

limma ihop benen

VILL MAN, för extra safety (om man kanske har barn, djur eller vet med sig att bordet kommer utsättas för mycket rörelse och motstötningar) så kan man även skruva dit små, små vinkeljärn i ovankant längs benen för att dem skall tåla mer. Dock är just detta limmet jag rekommenderat väldigt stark så jag själv har enbart använt mig utav lim.


Slutsteg

Slutligen, så kan man applicera små möbeltassar både under de ihoplimmade benen, samt i ovankant mot där marmorskivan skall ligga – om man vill. Jag väljer att inte göra det så jag vill att marmorskivan skall ligga direkt mot benen utan att det blir något mellanrum av möbeltassar emellan. Har du däremot en liten nivåskillnad på benen, dvs att dem alla fyra delarna inte är i exakt samma höjd så marmorskivan vinglar något när den placeras uppepå benet, då kan du som tidigare nämnt jämna ut dessa nivåskillnader med hjälp utav möbeltassar på de delar av benet som är kortare. Det även vara bra att sätta på små möbeltassar in under benet dvs den sidan som är mot golvet, detta är något jag kommer att göra nu i efterhand för att undvika att benet repar golvet. 

Annars – placera ut benet på lämpat ställe där du vill ha ditt bord och placera marmorskivan ovanpå. 

placera ut bordet

Jag valde att göra 2 stycken av dessa bord och har nu dessa som sängbord.

resultat

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's