Rustik vas

Trendiga, rustika vaser kan kosta skjortan.. I know. Därför kommer här en guide på hur du enkelt kan göra om ett billigt loppisfynd eller gammal vas du redan har hemma till en trendig, rustik sådan med hjälp utav få enkla medel. Guiden lämpar sig även för att göra om lampfötter i samma look.

Material

Ha gärna i åtanke att denna uppsättning utav sprayfärg, spraylack samt akrylfärg räcker till många vaser/andra projekt.

  • Sprayfärg – Svart/vit beroende på vilket slutresultat du vill nå. Vill du ha en mörk vas, välj svart, vill du ha en ljusbeige/ljusgrå, välj vit. Jag köper alltid dessa.
  • Spraylack – inget måste, men rekommenderas skarpt om du i framtiden vill kunna tvätta av din vas och ge den en mer slitstark yta utan att färgen lossnar. Jag rekommenderar denna. utav den MATTA modellen.
  • Matta akrylfärger – I naturnära toner, tex dessa eller dessa.
  • Kökssvamp

Verktyg

  • Inga verktyg behövs

Steg 1

Börja med att diska / skölja av vasen du skall göra om, antingen för hand eller i diskmaskinen. Detta för att få bort eventuella fläckar, klister från prislappar eller löst damm som kan bidra till ett fläckigt resultat.

Diska vasen ren

Steg 2

När vasen sedan är ren och torr har det blivit dags att ge vasen en grundbas. Detta för att minimera risken att något utav min blåa färg skall lysa igenom vid slutresultatet. Jag vill åt ett mörkt slutresultat utav min vas, vilket betyder att jag kommer ge den en matt, svart bas. Vill man däremot åt ett ljusare, mer ljusbeiget / ljusgrått slutresultat skulle jag rekommendera att man ger sin vas en vit grund, med vit sprayfärg. Tänk på att inte spraymåla för nära föremålet du spraymålar för att undvika rinniga fläckar. Jag rekommenderar att spraymåla med ca 30cm avstånd. Spraymåla vasen i 2 lager, men låt den torka ordentligt mellan dem båda appliceringarna. TIPS: Spraymåla gärna en bit ner på insidan utav vasen också, då en del utav insidan också ofta är synlig i de flesta vinklar.

spraymåla vasen

Steg 3

När vasen fått torka enligt anvisngingarna har det blivit dags att måla den med akrylfärger. Jag använde mig utav 4 olika, mata akrylfärger köpta HÄR

ta fram färg

Steg 4

Häll ut en klick färg utav vardera färg du valt att använda. Blanda sedan ut varje klick färg med en skvätt bakpulver. Detta gör vi för att tillföra lite extra struktur till färgerna för att skapa en lite ”råare” och mer livad look. Desto mer bakpulver du blandar i färgen, desto mer struktur får den. Jag blandade ut vardera färg tillsammans med bakpulver med hjälp utav en vanlig tesked.

blanda färgen med bakpulver

Steg 5

Nu börjar det roliga skapandet. Doppa köksvampen lite lätt i en utav färgklickarna och dutta sedan dit färgen ovanpå vasen. Jag personligen brukar jobba från mörka nyanser till ljusare. Jag börjar alltså med att dutta på ett lager utav den mörkbruna färgen längs/runt om hela vasen först…

dutta på färg

Steg 6

…för att sedan doppa kökssvampen i nyansen ljusare. Jag duttar sedan på denna runt om hela vasen. Såhär håller jag på tills jag känner att jag fått på alla dem nyanserna utav färg jag vill använda. Skulle du uppleva att du tycker att vasen blir för ljus duttar du bara på lite mer färg utav dem mörkare nyanserna igen. Bilden nedan till höger visar upp det önskade resultatet jag vill åt för att kunna gå vidare till nästa steg. 

dutta på mer färg

Steg 7

Knyckla sedan ihop en bit hushållspapper/toapapper och doppa denna lite, lite grann i rumstempererat vatten. Dra sedan den fuktiga pappersbiten lätt, sidleds fram och tillbaka, runt om hela vasen för att smeta ut färgen. Här gäller det att vara lätt på handen då vi inte vill gnugga bort färgerna vi precis applicerat på vasen utan vi vill bara smeta ut dem. 

doppa vatten och gnugga

Steg 8

Även här jobbar man efter eget tycke och smak. Desto mer vatten du applicerar på pappret och drar på vasen, desto tunnare blir lagret utav färger. Här enligt bilden nedan till vänster så känner jag mig nöjd och låter sedan vasen stå på tork. När vasen har fått torka enligt färgernas anvisningar så ser den sedan ut likt bilden nedan till höger visar. Vill man sedan, i framtiden kunna diska sin vas utan att färgerna lossnar så skulle jag även rekommendera att man efterbehandlar vasen med spraylack för att göra den mer slittålig. Då rekommenderar jag DENNA. (Välj den matta modellen). Denna spraylack applicerar du precis som en vanlig sprayfärg. Jag rekommenderar att du sprayar på 2 lager utav lacken. 

nöjd och torka

Slutsteg

Före & Efter. Ett loppisfynd för 30:- som fick lite ny färg och förvandlades därefter till en trendig, rustik variant. Enkelt & så snyggt! 

rustik vas diy

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's