Rustik bänk

Skapa enkelt en charmig, rustik bänk med få medel!

Material

 • Obehandlade reglar i planhyvlat furu – Tryckimpregnerat virke är INTE att rekommendera för inomhusbruk, då det kan avge farligt ämne för hälsan. Se mått på reglar på ritning nedan. Annars välj efter eget önskemål.
 • Bets, valfri nyans – Jag använde denna.
 • Betspåstrykare – Snappy
 • Sandpapper P120

Verktyg

 • Handsåg, Sticksåg eller Kapsåg
 • Måttband
 • Skruvdragare
 • Träskruv – 7cm långa, 8 styck

Steg 1

Börja med att bestämma hur lång, bred och hög du vill att din bänk skall vara. Jag valde att göra vår bänk 140cm lång, 39,5 cm hög (35cm höga ben samt 4,5cm tjock toppskiva) samt 29cm bred (2st 145mm breda toppskivor). Jag köpte mina reglar på Byggmax, måtten på reglar jag använde mig utav är standardreglar och finns i de flesta byggvaruhus. Jag köpte 2st 140cm långa 45x145mm reglar, 4st 35cm långa 45x120mm reglar, samt 2st 12cm långa 45x120mm bitar (dessa 2 kommer vi ha som ”monteringsklossar”, dessa kommer vara dem bitar som vi skruvar fast och ihop toppskivorna med varandra samt benen. Jag sågade dessa på plats utanför byggvaruhuset med en vanlig handsåg som man får låna där.

Steg 1

Steg 2

För att få en mer använd, rustik och åldrig känsla på min bänk så valde jag att bräcka bort träflisor längs med mina reglar på alla håll och kanter. Detta gjorde jag både på de 2 långa toppskivorna och även på de 4 benen. Detta gjorde jag med hjälp utav något så enkelt som med en utav dem långa träskruvarna och en skruvdragare. Jag skruvade skruven genom reglarnas kanter så att skruven stack ut från två håll, likt bilderna visar. Sedan drog jag i skruven för att bräcka bort små delar utav reglarna.

steg 2

Steg 3

När jag kände mig nöjd med mängden bort-bräckt material så sandpapprade jag bort eventuella flisor och vassa kanter. Jag använde här ett finare sandpapper i P120.

steg 3

Steg 4

När reglarna var färdigslipade valde jag att behandla alla delar med 1 rikligt lager utav Lackbets Aqua från Herdins, i nyansen 604 Järnvitriol. Denna nyans upplever jag skapar en ännu lite mer rå och åldrig känsla då den drar åt en lite gråare nyans, men detta är självklart en smaksak.. vill man hellre använda sig utav en annan nyans på bets så GO FOR IT! Jag använde mig också i vanlig ordning utav Herdins egna betspåstrykare, Snappy när jag applicerade betsen. Blanda sedan runt i betsburken och häll ut en mängd bets i någon typ utav burk. Jag använde mig utav en vanlig matlåda men jag skulle sjävklart rekommendera att använd ett riktigt färgtråg om möjligt. Därefter doppade jag Snappyn lätt i betsen för att sedan stryka på ett rikligt lager med bets på alla träreglar, längs alla sidor. Låt sedan betsen torka enligt anvisningarna. Här avgör man själv hur mörk man vill ha sin bänk. Desto fler lager bets du applicerar desto mörkare och djupare blir nyansen på bänken.

steg 4

Steg 5

Bestäm dig sedan för vilka två sidor utav de två långa reglarna du vill ha som uppsida. Vänd sedan dessa reglarna upp och ned så att undersidan hamnar uppåt. Lägg dem tätt ihop och mät sedan ut vart på reglarna du vill placera benen. Jag valde att sätta mina små ”monteringsklossar” 30cm in från varje kortsida utav de två toppskivorna. Placera sedan ”monteringsklossen” så den täcker ungefär lika stor del utav båda toppskivorna likt bilden nedan till vänster visar. Skruva sedan fast monteringsklossen i dem båda toppskivorna med hjälp utav en träskruv i vardera toppskiva likt bilden nedan till höger visar. Gör sedan samma sak läng andra änden, med den andra monteringsklossen.

steg 5

Steg 6

När monteringsklossarna sitter fast i toppskivorna som nu också sitter sammansatta med varandra har det blivit dags att skruva fast benen. Placera benen stående, ihop längs utsidan utav den lilla monteringsklossen likt bilden nedan till vänster visar. Skruva sedan fast vardera ben med en träskruv i varje ben in i monteringsklossen. 

steg 6

Slutsteg

Vänd sedan bänken rätt för att placera ut bänken i ditt hem på lämplig plats. Jag valde att ha min framför sängen prydandes med olika inredningsdetaljer ovanpå.

Rustik bänk DIY

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

12 svar

 1. Hej Victoria!
  Så fin. Vill gärna göra en egen!
  Det skulle vara intressant att veta ungefär vad du lägger på material till dina olika projekt. T ex denna bänk.

  Tack för inspirationen! 😀

  /Anna

  1. Hej Anna!
   Vad roligt att du gillar bänken! Tack snälla för en väldigt bra feedback, detta skall jag absolut börja addera till mina guider!🤎
   Priserna kan ju givetvis skilja sig lite från butik till butik men denna bänk gick på strax under 500:-. Träskivorna strax under 250:-, sen då bets, betspåstrykare (rekommenderas men inget måste) samt skruv.🤎

 2. Hej!! Så fin bänk och bra guide 🙂 Skulle du säga att bänken blir stabil nog att använda även för att sitta på? /Klara

  1. Hej Klara!
   Vad kul att du gillar guiden, tack snälla! Eftersom reglarna är väldigt rejäla och robusta så går det jättebra att använda bänken som en sittbänk. Om ändamålet är att använda den på ”daglig basis” som en sittbänk kan jag rekommendera att du sätter dit 2 vinkeljärn per undersida, (1 vardera planka), mellan ben och toppskiva. Detta kommer göra bänken ÄNNU mer tålig för mer tyngd.🤎

 3. Hej! Var iväg och köpte virke idag men som den nybörjare jag är så köpte jag fel reglar. Fick med mig de som är tryckimpregnerade…
  Kan jag slipa och betsa dessa utan bekymmer eller bör jag börja om från noll?

  1. Hej Jasmin!
   Det är lätt hänt, jag har gjort samma miss tidigare. Det rekommenderas att man INTE använder sig utav tryckimpregnerat material inomhus, då det kan avge farligt ämne för hälsan. Det går dessvärre inte heller att slipa bort helt. Därför, dessvärre skulle jag rekommendera att du använder dig utav obehandlat virke om tanken är att ha bänken inomhus.🤎

 4. Hej! Är helt kär i denna bänk och tänkte ge mig på att göra en själv! Har du en 160 eller 180 säng? ☺️ /Nathalie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's