Putsat sidobord

Bygg ditt egna sidobord med en betongliknande, putsad look. Ett sidobord som ger en riktig Zara-home Vibe!

Material

 • Hyllplan 30cm brett, 25-27mm tjockt. Välj längd efter eget önskemål.
 • Gjutrör 20cm i diameter – 2st. Välj höjd efter eget önskemål. Finns i de flesta typer utav byggvaruhus.
 • Färger i grått & vitt. Jag använde överblivna väggfärger, med det går precis lika bra med akrylfärg.
 • Stark lim – Jag rekommenderar detta.
 • Färdigblandat VITT spackel – Medium, ca 3L
 • Kökssvamp – ca 3st

Verktyg

 • Handsåg eller Sticksåg eller Rundsåg (sticksåg är att föredra)
 • Måttband
 • Sandpapper / Slipmaskin i P80
 • Spackelspade
 • Fogspruta (för att pressa ut lim ur tub)

Steg 1

Börja med att mäta ut hur höga du vill ha dina ben. Jag valde att göra mina 70cm höga. Ett tips är att markera runt hela röret likt mittenbilden visar för att sedan ha linjen som hjälpmedel vid sågningen. Detta gör det lättare att få en jämn kant. Jag använde en vanligt handsåg för att kapa mina rör. Det går givetvis bra med en sticksåg också. Just till detta steget tycker jag det är enklast att använda en vanlig handsåg.

Mät och såga ut gjutrör DIY

Steg 2

Smeta sedan in dem båda gjutrören med rikligt av spackel. Detta gör jag enkelt för hand med en handske. Jag skulle säga att det går åt 1L spackel per gjutrör. Spacklet behöver inte bli slätt utan se bara till att hela röret täcks utav spackel. Detta gör vi för att få mer struktur och en råare känsla till vårt slutresultat. När spacklet har fått torka enligt hänvisningarna går vi över till att slipa dem båda rören. Detta gör vi för att slipa bort eventuella hårda spackelkanter och för at få en liten mer smooth känsla. Jag väljer att slipa mina rör med en slipmaskin då detta helt enkelt går lite snabbare men det går givetvis precis lika bra att slipa för hand med ett vanligt sandpapper. Spacklet slipas ned ganska lätt vilket inte gör det jobbigt att slipa för hand heller. Använd ett sandpapper i P80.

Täck gjutrören med spackel och slipa ner

Steg 3

Vi går över till vad som komma skall bli vår toppskiva. Nu skall vi mäta ut rundade kanter. Detta gjorde jag med hjälp utav något så enkelt som en upp&ned vänd stekpanna. Jag la den kant i kant med hyllplanets båda ändar och ritade runt.

Mät ut rundade kanter.

Steg 4

Dags för sågning. Här använde jag mig utav en sticksåg. Jag skulle rekommendera att använda sticksåg för en enklare, snabbare sågning men också för att få ett snyggt resultat. Det går givetvis bra att såga med en vanlig handsåg eller en rundsåg också. Det är som sagt bara något jobbigare och kan bli något svårare att få till ett jämnt resultat med en handsåg eller rundsåg. Du hittar tips på prisvärd sticksåg under fliken verktyg. Såga bort de utritade sidorna. Efter sågningen kan det uppkomma flisor. Dessa slipar vi lätt bort med lite sandpapper. Jag använder ett sandpapper i P80.

såga ut efter markeringar och slipa bort flisorna

Steg 5

Nu har det blivit dags att även täcka toppskivan med spackel. Här hade mitt spackel tyvärr tagit slut (då jag bara hade 2L från början så jag fick komplettera med lite mer). Jag skulle säga att detta projektet totalt krävde 3L spackel. Börja med att lägga på rikligt med spackel ovanpå hela toppskivan.

täck hela bordskivan med spackel, även kanterna

Steg 6

Jag brer ut mitt spackel med en lång, smal spackelspade. Se även till att lägga spackel längs höjden/kortsidorna på hyllplanet, hela varvet runt likt bilden nedan till vänster visar. När spacklet fått torka har det blivit dags att slipa hela toppskivan. Detta gör jag med ett sandpapper i P80. Vill man använda en slipmaskin går detta givetvis också bra. Spacklet är som tidigare nämnt väldigt mjukt och är därför inte svårt eller ansträngande att slipa ned för hand. Slipa bort alla vassa spackelkanter. När du slipat klart så var noggrann med att få bort allt löst slipdamm från spacklet både på toppskivan och dem båda rören.

slipa bort hårda kanter

Steg 7

När både toppskivan och dem båda benen är nedslipade samt avdammade från eventuellt löst slipdamm så har blivit dags för målning. Här använder jag mig utav något så simpelt som vanliga väggfärgsprover som vi fått över sedan tidigare provmålningar här hemma. Det går givetvis bra med vilken typ av färg du vill, om du hellre vill använda akrylfärger så gör det. Det viktigaste är att färgerna är i ljusa, naturnära färger. Jag använder mig därför utav olika nyanser utav vit, beige och grå. Jag duttar dit färgen längs gjutrören och toppskivan med hjälp utav kökssvampar. Jag börjar att applicera de lite mörkare tonerna och arbetar sedan mot ljusare. Alltså börjar jag att applicera ett lager med grå nyans på olika ställen runt om gjutrören, sen går jag över till att göra samma procedur med beige färg och därefter vit. När jag känner mig nöjd med färgresultatet både på gjutrören och toppskivan så låter jag färgen torka enligt dess anvisningar.

måla rören samt toppskivan

Steg 6

När färgen torkat så vände jag toppskivan upp och ned för att börja mäta ut vart exakt jag ville placera benen / gjutrören. Jag valde att applicera mina ben ca 30cm inåt från toppskivans kortsida. 

mät ut benens placering

Steg 7

Dag att limma ihop bordet. Limmet jag använder är i vanlig ordning mitt favoritlim, No more nails. Ett starkt lim som funkar till alla typer utav DIY’s, så hett tips! Jag börjar med att lägga ett lager lim ovanpå, längs kanten utav dem båda gjutrören. Därefter vänder jag på mina gjutrör och placerar den limtäckta delen vid mina markeringar på toppskivans undersida. Låt sedan limmet torka enligt hänvisningarna.

limma på benen

Slutsteg

När limmet har torkat är det dags att vända det rätt och placera ut bordet på önskad plats. Dekorera sedan efter önskemål.

Sidobord DIY

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's