Piedestal

Skapa enkelt piedestaler i äkta sten med hjälp utav något så simpelt som klinkerplattor. 

Material

  • Klinkerplattor – i måtten 60×30. Jag använde dessa. (Beige till den som är 60×30 samt grå till den som är samma stil som sten-soffbordet i 45cm) TIPS: välj gärna klinker gjord på äkta sten så som kalksten eller marmor, detta för att få samma mönster på alla sidor. Klinker gjort på granitkeramik har enbart ett förtryckt mönster på 1 sida. 1 kvm/1 paket innehåller 6st skivor. Till piedestalen krävs 5 skivor. 
    Vill du ha din piedestal lägre än 60cm hög, kan du kapa dessa plattor med en kakelskärare. 
  • Montagelim – Jag rekommenderar varmt detta.
  • Vinkeljärn/Vinkelbeslag – 8st. Storlek ca 5cm

Verktyg

  • Kakelskärare – antingen en manuell, eller en el & vattendriven. Tips på en prisvärd kakelskärare här. Tips på en bra video-guide som visar hur en manuell kakaelskärare fungerar hittar du här.
  • Färgskrapa / glasskrapa – här.Jag har köpt min
  • Fogspruta (för att pressa ut lim ur tub)
  • Metallfil – Jag använde en platt utav dessa. 

Steg 1

Detta steg är endast till för dig som vill göra din piedestal kortare än 60cm hög. Vill du ha din piedestal 60cm hög kan du direkt börja på steg 2.

Låt säga att du önskar göra en piedestal som är 45cm hög, men dina plattor nu är 60cm höga. Då behöver du kapa 4st utav dina 5 plattor på längden. Börja då med att mäta ut den längd du önskar, (låt säga 45cm) på plattornas längd. 

markerade plattor
mät ut 15cm

När de 4 plattorna är färdigmarkerade har det blivit dags för kapning. Om du är ovan vid hur en manuell kakelskärare fungerar så rekommenderar jag dig att kika på denna och denna videon innan du börjar kapa dina plattor. Jag tycker dem var väldigt bra och lärorika för att få en bättre förståelse för hur ”skäraren”/kapen fungerar samt används på bästa sätt.

Gå därefter över till att placera din första platta i ”skäraren”. Var noga så dina båda markeringar hamnar längs med kapens glidbana. Fäll försiktigt ner skärtrissan mot plattan för att försökra dig om att den kommer att skära längs båda dina markeringar. 

sätt plattan rätt

Därefter går vi över till att försiktigt kapa plattan. Här är det väldigt viktigt att vara lätt på handen och ge ifrån sig ett lätt tryck mot handtaget längs med hela plattan. Går man för hårt på och lägger alldeles för mycket vikt på handtaget finns det risk att plattan spricker. Jag är lika mycket nybörjare på detta så jag berättar nu bara hur jag gick tillväga.. kanske finns det något bättre sätt. Men jag gjorde faktiskt som så att jag var väldigt, väldigt försiktig och körde några ”varv” längs med plattan, alltså inte bara en gång utan 2-3st väldigt lätt på handtaget tills plattan knäcktes av sig själv istället för att knäcka plattan med hjälp utav en stöt. Eftersom dessa plattor är i kalksten är dem inte lika lätta att knäcka som plattor gjorda på granitkeramik. Därför var jag rädd att plattan skulle gå sönder om jag hade tryckt till den efter enbart 1 ”skärning”. Här väljer ni själv om ni skära ett drag och sen knäcka plattorna med hjälp utav foten eller om ni vill göra som jag och försiktigt skära 2-3 gånger längs plattan tills den knäcks av sig själv.

När platta nr1 kapas, går du över till att kapa platta 2,3 &4.

kapa plattan

När är alla 4a plattor är kapade har det blivit dags att fila till dem ojämna kanterna (om du fått några från kapningen). Detta gjorde jag med hjälp utav en metallfil.

ojämna kanter

Detta steget kan ta sin lilla tid. Fila tills du känner att du fått en någorlunda rak kant på varje platta. 

fila plattan någorlunda rak

NOTE: Plattornas ojämna kortsidor på dem 4 kapade plattorna är dem som kommer att vara piedestalens nedre kant, det vill säga den kant som kommer att vara ner mot golvet. Om du kommer att ha din piedestal direkt på golvet är det viktigare att du får kanterna väldigt raka gentemot om du kommer att placera piedestalen ovanpå en matta. En matta kommer att ”försköna” piedestalens nedre kanter då dessa kommer döljas något i mattan. 

ojämna kanter

Steg 2

Lägg undan 1 utav dina 5 plattor. Har du kapat 4a plattor så länger du undan den längre plattan du inte kapat. Lägg en utav dina 4a plattor och lägg ned plant på golvet. Ta sedan en ytterligare platta för att lägga rikligt med lim längs med långsidan utav klinkerplattans ena kant likt bilden nedan till höger visar.

klinkerplattor

Steg 3

Placera sedan den limmade klinkerplattans kant längs med den liggande klinkerplattans långa ytterkant. Här kan det vara bra att hjälp utav någon form utav stöd som ser till att plattan håller sig på plats under limmets torktid. Jag använde mig utav våra träpiedestaler. Upprepa sedan steg 2 på ytterligare en klinkerplatta med lim.

limma ihop klinkerplattor

Steg 4

Placera sedan denna klinkerplattan längs den andra sidan utav den liggande klinkerplattans långsida likt bilden nedan till vänster visar. Plocka sedan fram 4st utav de 8 vinkeljärnen.

limma dit

Steg 5

Applicerar rikligt med lim på utsidan utav dina vinkeljärn likt bilden nedan till vänster visar. Limma sedan dit 2 vinkeljärn vardera sida längs klinkerplattorna som bilden nedan till höger visar. Detta gör vi för att stärka upp och skapa ytterligare stabilitet till piedestalen. Låt allt torka enligt limmets anvisningar.

applicera vinkeljärn

Steg 6

När limmet fått torka enligt anvisningarna så plockar vi fram en 4:e klinkerplatta. Placera sedan denna platt på golvet. Applicera sedan rikligt med lim längs klinkerplattans långa ytterkanter likt bilden nedan till vänster visar. Applicera sedan de 3 ihopsatt klinkerplattorna ovanpå den 4e, liggande klinkerplattan med kanterna ovanpå limremsorna. Var noga med att alla kanter hamnar rakt och intill varandra. Se bild nedan till höger.

limma ihop klinkerplattor

Steg 7

Applicera sedan nytt lim ovanpå yttersidorna utav 4st resterande 4 vinkeljärn. Applicera 2 vinkeljärn per långsida likt bilden nedan till höger visar. Låt sedan allt torka enligt limmets anvisningar ännu en gång.

mer vinkeljärn

Steg 8

Res sedan de fyra, ihopsatta klinkerplattorna upp. Plocka sedan fram den 5:e och sista klinkerplattan.

vänd upp piedestalen

Steg 9

Applicera den 5e och sista klinkerplattan ovanpå de andra som ett lock. Var noga med att lägga toppskivan kant i kant på alla håll likt bilden nedan till vänster visar, för att sedan underifrån märka ut vart toppskivan skall kapas med hjälp utav en bläckpenna.

mät ut plattan som skall kapas

Steg 10

Dags för kapning utav toppskivan. Kapa den med hjälp utav din skärare. Är du osäker på hur man gör så rekommenderar jag att du kikar på denna och denna videon innan du börjar kapa din platta. Fila sedan ner eventuella flisor längs den skurna kanten. Fila den så rak och fin som möjligt med hjälp utav din metallfil.

kapa toppskivan

Steg 11

Applicera rikligt med lim ovanpå alla fyra kanter utav toppskivan, vänd och applicera som ett topplock ovanpå piedestalen. Var noggrann så toppskivan hamnar kant i kant längs alla 4a sidor. Låt sedan limmet torka.

limma på sista klinkerplattan

Steg 12

När du tryckt dit klinkerplattan kan det hända att en del lim hamnar utanför, ovanpå klinkerplattorna. Dra då bort detta överflöd försiktigt med fingret. Allt behöver inte tas bort direkt. När allt lim har torkat har det sedan blivit dags att använda färgskrapan för att försiktigt skrapa bort allt resterande överflödigt lim som torkat in på plattorna. Dra försiktigt färgskrapan längs det intorkade limmet så det lossnar från klinkerplattorna. Tryck inte för hårt med färgskrapan längs klinkerplattan för då finns det risk att dem repas. 

ta bort överflödigt lim

Slutsteg

VOILÀ. En egen budget-piedestal helt i sten för ca 1000:-. HUR BRA? Denna piedestal är verkligen en favorit här hemma nu. Så maffig men också så stilren.

resultat

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's