Matbord

Bygg ditt eget matbord med hjälp utav något så enkelt som vanliga hyllplan.

Material

 • Hyllplan i furu – se mått på ritning i steg 1 nedan. Annars välj efter eget önskemål.
 • Regel – 45x70mm tjock, 4 delar. Se längder på ritning nedan, Annars välj efter eget önskemål.
 • Bets, valfri nyans. Jag använde denna.
 • Betspåstrykare Snappy.
 • Betslack – Jag använde denna.
 • Pensel – 2st. Gärna i en storlek som går att doppa direkt i betsburken
 • Vinkeljärn – 14st, ca 5x5cm
 • Träskruv – 20st 6cm, 56st korta skruvar (mellan 16-20mm)

Verktyg

 • Handsåg / Kapsåg. För att kapa hyllplanen. Raka snitt. TIPS: Många byggvaruhus, bl.a. Bauhaus & Hornbach erbjuder kapning i butik (personalen kapar med maskin åt dig). Då behöver du själv ingen såg för detta projekt.
 • Måttband
 • Skruvdragare

Steg 1

Då vårt kök är väldigt litet och trångt men vi ändå ville få till en matplats innehållande plast för 4 personer så valde vi att göra vårt matbord 130cm långt och 80cm brett. Detta med hjälp utav 2st 40cm breda hyllplan som tillsammans skapar en bredd på 80cm. Matbordet gör vi i en standardhöjd på 75cm högt. Detta med hjälp utav 2st 150cm långa hyllplan som vi kapar exakt på mitten för att få 4st 75cm långa ben.

För att hålla matbordets alla delar samman, samt göra det extra stabilt så kommer vi även att bygga ihop en ram (se ritning nedan till höger). Även måtten på denna ram är anpassad efter måtten på just vårt matbord. Gör man ett längre matbord bör man också göra en längre ram. Se bara till att göra ramen ca 20 cm kortare än matbordets toppskivor. Vår ram gjorde vi därför 110cm lång vilket slutligen gav oss 110cm mellanrum för 2st stolar vardera sida (då vi längre ner i guiden kommer att montera fast benen i ramen).

Jag rekommenderar: 2st 1500x400x25 här samt 2st 1500x300x25 här. Finns också att köpa billigare hos Biltema fast till 18mm tjocklek istället för 25mm. OBS: Vid 18mm tjocka hyllplan, välj då 56st 12mm korta skruvar istället för 16-20mm, annars kommer skruvarna gå igenom hyllplanen.

ritning matbordet

Steg 2

Eftersom vårt matbord görs 130cm långt så kapar jag dem båda 150x40cm hyllplanen ner till 130cm långa. Här kapar ni alltså toppskivorna till den längd på matbord ni vill ha. Matbordet fick en standardhöjd på 75cm, vilket betyder att vi kapade dem bägge 150×30 hyllplanen exakt på mitten för att alltså få 4st 75cm höga delar. 

såga alla delar

Steg 3

När alla delarna var kapade i rätt mått är det dags att behandla alla delarna med valfri bets. Innan man betsar kan det vara väldigt bra att test-betsa på en del som inte kommer vara en synlig del utav matbordet, tex matbordets undersida. Jag testade mig fram mellan lite olika nyanser utav bets med slutade upp med att behandla alla delar med 1 lager utav Herdins Lackbets Aqua i nyansen 607 BRUN, som jag spätt ut med 3 delar vatten för att få en ljusare nyans. Om man ger sig på att spä ut bets är det otroligt noga att man spär ut en riklig mängd som man vet kommer räcka till alla delar, annars finns det risk att flertalet blandningar kan skilja sig i nyanserna. Jag blandade därför ut 2dl bets med 6dl vatten.

testbetsa

Steg 4

När jag behandlade alla delarna så använde jag mig utav både en pensel som jag spred ut betsen utöver hyllplanen med samt att jag därefter jämnade till betsen med en betspåstrykare. Pensla på den bets som finns på penseln på en utav trädelarna, och stryk sedan ut & jämna till betsen med snappyn. Pensla alltså bara ett litet parti åt gången och sen stryk ut med snappyn, istället för att pensla på bets över hela träytan innan du går in och jämnar ut med snappyn. Efter att alla hyllplan blivit behandlade så lät jag dem torka enligt hänvisningarna.

betsa alla delar

Steg 5

Därefter efterbehandlade jag alla delar (Toppskivornas ovansida, samt båda sidor utav dem 4 bordsbenen) med 2 lager utav Herdins Betslack i en halvmatt nyans. Detta för att göra bordet mer slittåligt och enklare att torka av. 

betslack

Steg 6

När alla delarna fått torka enligt hänvisningarna var det dags att skruva ihop bordet. Jag började med att montera ihop ramen som komma skall vara den del som håller samman och ihop alla delarna, samt hjälper till att göra bordet stabilt. Jag skruvade ihop delar likt ritningen visar i början utav guiden, med kortsidorna på insidan utav dem långa reglarna. Jag fäster reglarna ihop med varandra med 2 skruvar i varje ytterkant med (2st 6cm skruvar/per ytterkant). När ramen är ihopsatt väljer jag även att sätta 1 vinkeljärn på insidan utav varje hörn av ramen. Dessa fäster jag med 4st korta 16-20mm skruvar per vinkeljärn med 2st i varje sida. 

skruva ihop

Steg 7

Därefter la jag 2 utav de fyra benen nedåt med en liten liten glipa emellan på ca 5mm. Ovanpå la jag ramens korsida längs toppen utav kortsidan utav de bägge benen, likt bilden nedan till höger visar. Mät sedan så ramen hamnar i mitten utav dem båda benens topp.

skruva dit ben steg 1

Steg 8

Sedan skruvade jag fast ramen i dem båda benen med 3st 6cm skruvar i vardera ben likt bilden nedan till höger visar. 

skruva dit ben del 2

Steg 9

Därefter vände jag på ramen med de 2 fastskruvade benen och la ramens andra kortsida på nytt ovanpå de andra 2 resterande benen som jag också lagt med en liten glipa på ca 5mm mellan varandra, för att sedan på samma sätt skruva fast även dessa 2 benen i ramen på samma vis. 

skruva dit ben steg 2

Steg 10

När de 4 benen satt fast i ramen var det dags att skruva fast benen tillsammans med ramen i dem båda toppskivorna. Jag la därför dem båda toppskivorna bredvid varandra, med en liten glipa på ca 5mm mellan varandra, för att sedan placera ramen med benen ovanpå, centrerat på dem två toppskivorna. Mät noga så benen med ramen hamnar så centrerat som möjligt ovanpå dem bägge toppskivorna åt alla håll samtidigt som glipan mellan benen hamnar i linje med toppskivornas glipa.

skruva dit toppskiva steg 1

Steg 11

Därefter skruvade jag fast ramen i dem båda toppskivorna med hjälp utav de resterande 10 vinkeljärnen med hjälp utav 4st korta skruvar per vinkeljärn, med 2st skruvar per sida utav vinkeljärnet. Jag placerade 3st vinkeljärn längs varje långsida och 2st längs varje kortsida. 

skruva dit bordsskivorna

Slutsteg

När alla vinkeljärnen var fastskruvade i ram och toppskivorna så var bordet så gott som klart. Vill man så kan man även sätta små möbeltassar under ben på bordet för att inte repa golvet där bordet skall stå. Då vi placerat vårt bord på en matta nu i efterhand så har vi skippat möbeltassarna.

Svårare än så var det inte. Ett matbord gjort på något så enkelt som hyllplan… fantastiskt!

resultatbild

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

4 svar

 1. Tack för inlägget, vilket fantastiskt bord!! Jättedum fråga men om man kör på hyllplanen från biltema som 18 mm i tjocklek istället för 28 mm, bör man fortfarande köra 6 cm skruvar när man skruvar fast ramen i benen? En annan fråga är om du tror att Biltemas skruvdragare som du rekommenderar i ett annat inlägg skulle funka för ett sånt här bord eller om det krävs en skruvdragare som är mer kraftfull? 🌸

  1. Tack själv! Ingen dum fråga alls, utan jättebra! Om du väljer att använda hyllplan som är 18mm tjocka istället för 28mm, så GÅR det att köra på dem som är 6cm långa, för du har 3mm ”tillgodo” (regel 45mm och ben 18mm = 63mm och skruven är 60mm.) Men det finns risk att skruven ändå tittar igenom om man skruvar in den lite ”för långt”, så jag skulle rekommendera dig att antingen köra på dem som är 6cm långa och inte skruva ner dem HELT till bottnen utan lämna någon mm eller två över regeln, så den fäster i benet men inte riskerar att gå igenom. Alternativ välj lite lite kortare skruv som är ca 5-5,5cm långa (finns i de flesta byggvaruhus, även Biltema) så finns det ingen risk att dem skruvas igenom och ut på andra sidan utav benen.
   Biltemas skruvdragare kommer att fungera galant för detta projektet! Den kan du absolut använda dig utav. Tänk bara på att ha bra med batteri i skruvdragaren, för när den får dåligt med batteri kan den bli lite slöare. Toppen att du uppmärksammar med skruvarna, jag skall lägga till detta i guiden! Jag hoppas du känner att du fått svar på dina frågor.🤎

 2. Hej!
  Jag har tänkt att göra ett sånt här bord!
  Har då tänkt skivan 150 x 40cm x 2.

  Och sedan benen 150 som man kapar på mitten. Men alltså jag hittar inte några hyllplan på biltema i den storleken som är tjockare än 1,8. Eller är det jag som är dålig?🤔

  1. Hej Nathalie!
   Vad roligt att du tänkte testa på matbordet! 🤎 Du är absolut inte dålig på att leta, utan Biltema just säljer enbart hyllplan i den storleken med tjockleken 1,8cm som du nämner. Tjockare hyllplan hittar du hos bland annat: Jem&Fix, Bauhaus, Bygghemma.se, K-rauta mm. Det går självklart bra att bygga bordet med 1,8cm tjocka hyllplan om du vill, var bara noga med att välja ännu kortare skruv isåfall. 🤎 Bästa, Victoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's