DIY verktyg

Att veta vilka verktyg som kan vara värda att investera i, samt vilka verktyg som kanske inte alls behövs för just dina typer utav projekt kan vara svårt. Här har jag därför samlat ihop några utav mina personliga ”start package”-favoriter som alltid kommer till användning när du hemmasnickrar och skapar DIY’s.

Sticksåg

Att såga för hand kan vara både svårt men också väldigt ansträngande. Att såga ut fina konturer med en vanlig handsåg kan vissa gånger vara omöjligt. Spara både tid och ork samtidigt som du öppnar upp dörren till möjligheten att såga på fler sätt och göra fler projekt. Med en sticksåg kan du både kapa raka snitt men också figur-såga snyggt och enkelt. Sticksågen är alltså enligt mig ett verktyg som ofta kommer till användning och därför kan vara värt att investera i. Sticksågen är inte heller ett verktyg som kostar skjortan att investera i, utan här kan du komma undan med en sticksåg från 299:-. Till dig som vill veta lite mer hur en sticksåg fungerar, kika på denna videon.

3 olika alternativ på sticksågar:

1. Sticksåg 550w. En utav marknadens billigaste, men fullt fungerande sticksågar. Drivs via elsladd. Ett toppenbra alternativ till dig som bara sågar ibland, till fåtalet projekt. Väldigt prisvärd och gör precis det den skall. Nedsida: Du är beroende utav eluttag. Man måste hålla koll på sladden medan man sågar så man inte råkar såga av den haha.

2.
Sticksåg JS 18V. En utav marknadens billigaste, batteridrivna sticksågarna. Något dyrare än en eldriven, men den ger dig möjligheten att såga vart som helst. Ett bra alternativ till dig som kanske inte vill såga inomhus, utan kan istället ladda batteriet och ta med dig sågen ut. Har alla basfunktioner du behöver för ”basic” sågning. Nedsida: Du behöver köpa till tillhörande batteri & laddare. 

3.
Batteridriven sticksåg Bosch. Min personliga favorit. En batteridriven sticksåg som kan såga i flera olika hastigheter och även på diagonalen. En tystlåten sticksåg som är väldigt lätthanterlig. En sticksåg som vunnit titeln som 2022’s ”bäst i test”. Valet till dig som sågar ofta och mycket, som prioriterar kvalitet på maskin. Nedsida: Ligger i den dyrare prisklassen utav sticksågar. Du behöver köpa till batteri & laddare.

DIY verktyg - Sticksågar

Slipmaskin - multislip / slipmus

Att slipa en hel möbel för hand är väldigt jobbigt och tidskrävande. En slipmaskin är guld värd både för all tid du sparar samt all ork från att slippa slipa förhand. Därför rekommenderar jag att investera i en multislip, också kallad slipmus. Denna fungerar toppen till att slipa både stora och små ytor. Med sin spetsiga framkant kommer den även åt i princip överallt. Multislipen är alltså perfekt till dig som vill ha en bra, lite billigare slipmaskin som fungerar för de flesta slipprojekten. Till dig som vill veta lite mer hur en multislip fungerar, kika på denna videon.

1. Slipmaskin. En utav marknadens billigaste, men fullt funktionella slipmaskiner. Denna slipmaskin var min första. En slipmaskin till dig som vill slippa att slipa förhand men inte slipar allt för ofta. Nedsida: Eldriven, så här är du beroende utav ett närliggande eluttag. Denna slipmaskin skakar ganska mycket när du slipar vilket kan göra det jobbigt att slipa under en längre tid.  

2. Slipmaskin Bosch. Eldriven multislip från Bosch. Denna är stadigare och enklare att arbeta med vilket också gör att den skakar mindre. Denna varianten har även en inbyggd ”dammsugarpåse”, vilket betyder att den samlar upp en stor mängd utav det slipdamm som kommer ifrån föremålet du slipar. Nedsida: Eldriven, så här är du beroende utav ett närliggande eluttag. 

3. Batteridriven slipmaskin Bosch. 2022’s prisbelönta ”bäst i test” multislip. Detta är en batteridriven slipmaskin vilket ger dig möjligheten att slipa vart som helst vilket är något jag själv föredrar. Det är guld värt att kunna gå ut och slipa på t.ex. en parkering utan att vara beroende utav ett närliggande eluttag. Även denna modellen har en inbyggd ”dammsugarpåse”, vilket betyder att den samlar upp en stor mängd utav det slipdamm som kommer ifrån föremålet du slipar. Detta är en slipmaskin som är otroligt lätt att arbeta med, och som skakar betydligt mindre än andra modeller. Denna har jag själv och är otroligt nöjd. Nedsida: Dyrare än en eldriven, då du behöver köpa till batteri samt laddare. 

DIY verktyg - slipmaskin

Skruvdragare

Ett annat utav mina favorit DIY-verktyg är skruvdragaren. Slipp skruva förhand och ge dig själv möjligheten att kunna bygga allt mer. Vissa alternativ ger dig även möjligheten att borra hål genom flertalet material. Till dig som vill veta lite mer hur en skruvdragare fungerar, kika på denna videon.

1. Simpel skruvdragare. IKEA’s egna, otroligt prisvärda skruvdragare med tillhörande bits och laddare. Perfekt för dig som enbart skruvar någon gång ibland, så som ihopsättning utav möbler. Nedsida: Inte så stark. Du kan enbart skruva med den, inte borra hål.

2. Skruvdragare. En skruvdragare med inbyggt borr-läge, vilket ger dig möjligheten att inte bara skruva i skruvar i olika material utan även ger dig möjligheten att borra hål. Perfekt för dig som vill ha en ”2 in 1”. Laddare ingår. Ett bra alternativ för plånboken. Nedsida: Inte tillräckligt stark för att borra genom alla typer utav material. 

3. Stark skruvdragare. En stark skruvdragare som även denna innehåller ett borr-läge. Ger dig möjligheten att skruva och borra genom de flesta material. Du kan även reglera vilket hastighet du vill borra i vilket ger dig bättre kontroll över ditt borrande/skruvande. Både batteri och tillhörande laddare ingår. Nedsida: Dyrare då den är starkare vilket då ger dig mer möjligheter.

DIY verktyg - Skruvdragare

Kap- & Geringssåg

Att kapa större föremål så som hyllplan, plank, golv och lister spikrakt eller i exakt rätt vinklar kan vara svårt både med en handsåg men även med en sticksåg. Det går, men det är betydligt enklare med en Kap- & Geringssåg. Till dig som vill veta lite mer hur en kap- & geringssåg fungerar, kika gärna på denna videon.

1. Geringslåda. Till dig som enbart är ute efter att kapa lister och plank i raka eller i 45 graders vinklar, t.ex. till tavelramar eller golvlister, så räcker det GOTT OCH VÄL att införskaffa sig en geringslåda. Den billigaste lösningen för att göra vinklade snitt är att använda en vanlig geringslåda. Den är oftast tillverkad av plast eller trä och har skåror för att såga i vinklar på 45 eller 90 grader med hjälp utav en vanlig handsåg. Dem kostar mellan 50-100:-, och det finns även geringslådor med fler skåror och ett större urval vinklar.  Använd en handsåg och kläm fast den träbit du ska såga till mot geringslådans ena vägg. Såga mellan geringslådans skåror. Nedsida: Du får såga för hand, och du får enbart plats med lister och smalare plankor. 

2. Kap & Geringssåg. En utav marknadens billigaste, eldrivna kap- och geringssågar. Perfekt till dig som vill kapa större och flertalet trämaterial, samtidigt som du slipper såga förhand. Du kan också snabbt och smidigt kapa ditt material i olika vinklar betydligt enklare än vad du kan med en geringslåda. Det är även betydligt lättare att få raka, fina sågade snitt med en kapsåg än vad du får när du sågar förhand eller med en sticksåg. Nedsida: Du är beroende utav att ha ett eluttag i närheten. En dyrare typ utav såg. 

3. Batteridriven kap- och geringsåg. Den största skillnaden mellan denna såg och den tidigare nämnda är att såg #3 går på batteri medan såg #2 går på el. Såg #3 kan du alltså ta med dig vart du vill då du är oberoende utav el. Dessutom kan den såga i betydligt fler olika vinklar än vad såg #2 kan. Perfekt till dig som kommer att såga mycket material, i olika storlekar samt i olika typer utav vinklar. Även perfekt för dig som vill ha möjligheten att kunna såga vart som helst. Nedsida: Du behöver köpa till tillhörande batteri och laddare, blir dyrare än en eldriven. 

DIY verktyg - Kapverktyg

Basverktyg

Det finns också DIY verktyg jag väljer att kalla för basverktyg. Verktyg som behövs i verktygslådan för allmänt bruk i hemmet. Dessa verktyg (enligt mig) behöver inte alls vara avancerade eller utav dyra märken. Även jag som använder dessa verktyg ”mer än vardagligt” har dessa i budgetvarianter och dem fungerar prima ballerina. 

1. Vertygslåda, En otroligt prisvärd liten sådan från IKEA som innehåller både en hammare, mejsel med flera tillhörande bits, en skiftnyckel samt en tång. Många bra och nödvändiga verktyg för en liten summa pengar.

2. Fogspruta/Fogpistol. behövs när/om du använder dig utav t.ex. stora limtuber (snickerilim m.m) så som när du limmar på större föremål. Hjälper till att trycka ut limmet ur tuben. 

3. Handsåg. Finns i princip i alla byggvaruhus. Kostar mellan 50 -150:-. Perfekt för dig som sågar väldigt sällan och mestadels bara raka snitt. 

4. Måttband. Jag använder hellre dessa måttband i stål istället för en tumstock då dessa oftast har en mätlängd på 3-5m medans en tumstock enbart kan mäta upp till 2m. Dessa tar dessutom mindre plats än en tumstock samt är lättare att komma åt med på fler ställen än just en tumstock. 

DIY verktyg - Basverktyg