Bordslampa

Skapa enkelt en trendig bordslampa med hjälp utav prisvärda produkter ifrån IKEA.

Material

Verktyg

  • Inga verktyg behövs.

Steg 1

Börja med att packa upp bordslampan. Den medföljande skärmen är ingenting vi kommer använda till detta projektet och kan därför slängas, vi kommer alltså enbart att använda foten. Plocka sedan bort eventuella klistermärken ifrån bordslampans fot. Torka även bort eventuellt klister. 

Öppna förpackning och ta bort klistermärken

Steg 2

Gå sedan över till glasskålen. Börja med att täcka glasskålens utsida med hjälp utav tejp och någon slags papper, påse eller liknande (eller enbart tejp men då behöver du mycket tejp). Se till att hela utsidan är täckt så ingen sprayfärg kan komma på utsidan. 

Glasskål

Steg 3

Sedan har det blivit dags att spryamåla insidan utav skålen. Börja med att skaka sprayfärgen ordentligt. Detta för att undvika att det kommer ut klumpar från sprayfärgen. Spraya sedan ett tunt men täckande lager sprayfärg längs hela insidan utav skålen. Anledningen till att vi enbart vill täcka insidan med ett tunt lager sprayfärg istället för 2 tjocka lager är för att så mycket ljus från själva glödlampan skall kunna ta sig ut genom sprayfärgen vid resultatet, därför behövs skålens insida bara täckas över hela ytan, men med ett tunt lager sprayfärg. 

Spraymåla glasskålen

Väljer du att göra en lampa i en annan färg än vit så behöver du även spraymåla bordslampans fot. Gör samma process med skålen likt steget här ovan visar. Gå sedan över till att spraymåla hela foten på bordslampan likt bilden till höger visar. VIKTIGT: var noga med att täcka sladd och glödlampans kontakt med plast eller liknande så inte någon sprayfärg hamnar varken på sladden eller i där glödlampan skall sitta.

spraymåla lampfot vid annan färg än vit

Steg 4

När sprayfärgen torkat, så plockar du bort tejpen och tidningspappret. Sen har det blivit dags att limma fast en utav de 2 silverknopparna ”eneryda” ovanpå utsidan utav glasskålen. Lägg en klick lim på undersidan utav knoppen och placera sedan denna så centralt du kan ovanpå den upp och nedvända skålen likt bilden nedan till höger visar. 

Limma dit knoppen

Steg 5

Skruva sedan i en liten, passande glödlampa (e14) i lampfoten. Se till att du väljer en mindre variant utav glödlampa för att annars finns det risk att glasskålen läggs ovanpå glödlampan om den sticker upp för högt.. och detta vill vi inte pga brandrisk. När lampan skruvats i placerar du sedan glasskålen ovanpå lampfoten. Glasskålen skall alltså inte limmas fast i lampfoten utan ligga löst ovanpå. Detta för att kunna ha möjligheten att byta ut glödlampan i framtiden. 

Skruva på glödlampa och sätt på glasskålen

Slutsteg

Placera sedan ut lampan på önskad plats, koppla in kontakten och tänd.. VOILÁ! 

Bordslampa DIY resultat

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's