Bordslampa

Återskapa den trendiga, batteridrivna bordslampan med produkter från IKEA.

Material

Verktyg

 • Handsåg  (Gärna metallsåg)
 • Måttband                               

Steg 1

Börja med att mäta och markera ut 15 cm utav gardinstången. Kapa sedan av din utmätta del med hjälp utav din såg.

Mät och kapa stång

Steg 2

När man kapar i metall kan det uppstå ojämna, vassa kanter. Använd ett sandpapper i minst p80, gärna i p40. Slipa bort potentiella flisor och ojämnheter från den kapade sidan. Se till att denna slipas helt rak & jämn. Det är väldigt viktigt att den tillsågade änden slipas ordentligt och blir spikrak för att få ett stabilt slutresultat.

slipa avsågad del

Steg 3

När du slipat klart pinnen är det dags att spraymåla den tillsammans med de 3 skålarna. Börja med att skaka sprayburken innan användning, annars finns det risk att färgen som kommer ut innehåller små klumpar. Tänk på att inte spraymåla för nära föremålet du spraymålar för att undvika rinniga fläckar. Jag rekommenderar att spraymåla med minst 30cm avstånd. Spraymåla alla delar i 2 lager, men låt alla delar torka ordentligt mellan dem båda sprayningarna. Du behöver enbart spraymåla skålarnas undersidor. 

Spraymåla

Steg 4

Bräck bort stålställningen från lampskrämen. 

Ta loss stålställningen

Steg 5

Limma fast ställningen i 1 utav de 2 små skålarna likt bilden till höger visar, med den lilla öppningen utav ställningen nedåt. (Här visas ett annat lim än det som står i material-listan. Detta på bild fungerar också bra men är inte riktigt lika starkt och förlåtande som det jag länkar i materiallistan.) 

limma dit stålställningen i 1 utav 2 små skålarna

Steg 6

Lägg sedan en klick lim på undersidan utav den andra lilla skålen och limma dit pinnen. Se till att placera pinnen i mitten utav undersidan. 

limma på pinnen

Steg 7

Lägg sedan lim ovanpå toppen utav ”pinnen” för att sedan limma på den andra lilla skålen så centrerat du kan. Håll kvar i några minuter tills limmet torkat.

Limma på toppen

Steg 8

Koppla in batterier i din batteridrivna spotlight och se så den fungerar. Klistra sedan fast denna i mitten utav den stora skålens botten. 

placera spotlight i stor skål

Steg 9

Därefter limmar du fast en utav knopparna centrerat, ovanpå utsidan utav den stora skålen.

Limma på knoppen

Steg 10

När limmet stelnat och knoppen sitter fast har det blivit dags att lyfta på den stora skålen ovanpå lampställningen. Starta spotlighten med hjälp utav fjrrkontrollen och VOILÀ.. 

Sätt på toppen

Slutresultat

Din trådlösa, batteridrivna bordslampa är nu klar. Du kan nu flytta runt den helt efter egna önskemål och placera den där du tycker den gör sig finast i just ditt hem. 

slutresultat DIY

Tack, jag hoppas du tyckte om guiden!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har några funderingar i en kommentar nedan. Om du skapar detta DIY och lägger upp på sociala medier, tagga mig så jag inte missar det – jag vill så gärna se era projekt!

16 svar

 1. Hej!
  Tack snälla för en jättebra guide, så kul att följa och göra själv. ☺️ Jag är mitt i att göra två lampor och använder mig av limmet du länkade förut, Power Epoxy Loctite, det har gått 18 timmar och det har fortfarande inte stelnat. Vet du hur det
  kommer sig? Såg nu att du rekommenderat ett annat lim, tycker du det är bättre?

  Återigen, tack för en grym guide!!

  1. Hej Molly!
   Tack snälla för dina fina ord! 🤎 Vad märkligt och tråkigt att ditt lim inte verkar torka.. Jag har själv använt det limmet och har tyckt att det fungerat väldigt bra. Däremot tar det en stund för det att torka.. men det skall absolut inte ta 18 timmar!!!🤯 Det andra limmet som rekommenderas i guiden är något jag testade nu min andra gång (då det var det jag hade hemma) när jag gjorde en till lampa, och detta limmet torkar betydligt snabbare samt att det är lite mer förlåtande då det är lite tjockare och mer ”gelé-aktigt” så det fyller ut bättre om det skulle vara så att gardinpinnen inte är helt spikrak efter sågning. Därför har jag nu uppdaterat till det limmet då jag upplevde det ännu bättre och lättare för detta projektet, men att det självklart går med det andra också. Återigen så märkligt att det inte fungerat för dig, har du möjlighet att testa på det andra limmet skulle jag rekommendera det! 🤎

   1. Hej igen!

    Tack för ditt svar! Okej, jag förstår. Jag reklamerade limmet och det verkade vara något fel på just den batchen jag köpte från. Nu ska jag ska testa med ett annat som butikspersonalen rekommenderade (det andra du länkat hade de tyvärr inte). Så pepp!! ☺️

  1. Just dessa spotlightsen delar man i 2 delar när man vill byta batteri, dem har som ett lock man vrider av för att sedan enkelt kunna byta batteri. Det är enbart locket som limmas fast i skålen vilket gör det enkelt för dig att vrida av spotlighten för att byta batteri, där efter vrider du bara fast den i locket igen.🤎

 2. hej, va på Ikea i grå och inhandlade alla saker, nu väntar jag bara på att färgen och limmer ska dimpa ner i brevlådan. Hade en fundering, tror du det funkar att göra en lampa med den större skålen alltså den allra största?
  Ha en fin kväll mvh Maja Öland

  1. Hej Maja! Vad roligt att du skall göra din egen bordslampa! Det går jättebra att använda även den största skålen, utseendet blir lite annorlunda bara. hoppas du blir nöjd med din lampa! 🤎

 3. Har du någon uppfattning om hur mycket en sprayburk räcker till? Tror du att man klarar sig på en sprayburk till två lampor?

  1. Hej Tina! Exakt hur många lampor du kan göra utav 1 burk sprayfärg vågar jag inte svara på men den räcker gott och väl till 2st, och du kommer då få sprayfärg kvar.🤎

 4. Hej, så kreativt! Ska testa att göra denna men måste fråga: Är det Myrhult 19 cm lampskärm du använder?
  /Marie

 5. Hei. Spraymalingen flasset av da jeg skulle lime delene sammen, delene ville ikke holde seg sammen og datt fra hverandre og gjorde overflaten enda styggere… hvilken spraymaling bruker du og hvor godt henger dine deler sammen?

  1. Hej Hannah!
   Vad tråkigt att sprayfärgen du använt lossnat, tyvärr så fungerar inte vissa märken av sprayfärg på just metall. Jag rekommenderar att använda den sprayfärg som är länkad i guiden högst upp under ”Material”. Den är väldigt stark och håller väldigt bra. Kika gärna in det länkade limmet som också finns länkat i guiden, även det är väldigt bra och håller delarna på plats. 🤎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att kommentera accepterar du villkoren.

Fler DIY's